Національний банк України встановив опівдні 11 березня довідкове значення курсу 25 гривень 58 копійок за долар, це на 27 копійок більше за офіційний курс на сьогодні.

Оприлюднене регулятором значення частково відбиває тенденції, що спостерігаються на міжбанківському валютному ринку. Станом на 12:25 за Києвом котирування сягнули 25 гривень 65–68 копійок за долар, повідомляє Finance.ua.

За даними сайту «Мінфін», регулятор уже двічі виходив із продажем долара, в першу годину торгів це було на рівні 25 гривень 55 копійок, НБУ тоді продав до 100 мільйонів доларів.

Перед 12:00 «НБУ виходив другий раз на ринок з продажем долара по 25,60 гривні». «Покупці поглинули цю пропозицію, і зараз попит знову зростає. Експортери також не поспішають продавати основні обсяги своєї виручки, вичікуючи оптимально високого курсу», – йдеться в повідомленні.

Раніше цього тижня фахівці сайту «Мінфін» у статті «Валюта знову йде вгору: чи буде долар по 30» назвали «ідеальним штормом» ситуацію, що склалася на валютному ринку. На думку аналітиків, обвал котирувань нафти «загрожує певними істотними проблемами і українському експорту, «зав’язаному» на різних видах сировини». Також серед глобальних чинників називають паніку через коронавірус і загострення суперечностей між США, країнами ЄС та Китаєм щодо економічних стимулів.

В Україні ж Міністерство фінансів скасувало традиційний аукціон із продажу ОВДП, «іноземцям зараз не до купівлі наших облігацій». Також на ринок впливає зміна уряду, відбувається зростання обсягів попиту на валюту з боку всіх імпортерів та спекулятивне розгойдування ринку з метою по курсу поки в межах до 26 гривень.

ваш коментар: