Торги на українському міжбанківському валютному ринку 11 березня відкрилися зростанням котирувань долара. Одразу після відкриття сесії, за даними Finance.ua, котирування сягнули 25 гривень 53,5–55,5 копійки за долар, це в середньому на 15 копійок вище за рівень закриття торгів 10 березня (25 гривень 37,5–41 копійка за долар).

Згодом американська валюта продовжила зростати, і станом на 10:30 котирування склали 25 гривень 54–56 копійок за долар.

 

Фахівці сайту «Мінфін» у статті «Валюта знову йде вгору: чи буде долар по 30» називають «ідеальним штормом» ситуацію, що склалася на валютному ринку. На думку аналітиків, обвал котирувань нафти «загрожує певними істотними проблемами і українському експорту, «зав’язаному» на різних видах сировини». Також серед глобальних чинників називають паніку через коронавірус і загострення суперечностей між США, країнами ЄС та Китаєм щодо економічних стимулів.

 

В Україні ж Міністерство фінансів скасувало традиційний аукціон із продажу ОВДП, «іноземцям зараз не до купівлі наших облігацій». Також на ринок впливає зміна уряду і відбувається зростання обсягів попиту на валюту з боку всіх імпортерів та спекулятивне розгойдування ринку з метою по курсу поки у межах до 26 гривень.

ваш коментар: