Сьогодні, 3 вересня, президент України Петро Порошенко провів зустріч з лідерами парламентських фракцій, на яких говорив про зміни до Конституції в питаннях вступу до Європейського Союзу, а також відносин з Росією і статусу окупованого Криму. 

Про майбутнє України

На зустрічі глава держави сказав, що незмінність зовнішньополітичного курсу України має ґрунтуватися на внесенні змін до Конституції, а інші формати, які не передбачають юридичних зобов’язань сторін – неефективні. 

«Дуже просив би, щоб проекти змін до Конституції якомога швидше було розглянуто, включено до порядку денного та направлено до Конституційного суду, щоб ті зміни, які відбулися після Революції гідності, були безповоротними, щоб не допустити реваншу», – сказав Порошенко. 

За словами президента, зміни буде внесено до преамбули, трьох статей та перехідних положень Основного закону України.

«У перехідних положеннях ми чітко фіксуємо позицію, що ми вилучаємо норму, на підставі якої в Україні перебував Чорноморський флот РФ. Конституційних підстав для цього після ухвалення цих конституційних змін не буде», – пояснив він. 

Порошенко також хоче зафіксувати в преамбулі цивілізаційний вибір України на європейську та євроатлантичну інтеграцію: в трьох статтях закону закріплять, що Верховна Рада, президент і уряд мають підтримувати і реалізовувати євроатлантичний курс України. 

Відносини з Росією 

Порошенко також наголосив, що Договір про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією від 1997 року не розривається, а припиняє свою дію через непродовження, з огляду на це він має намір до 30 вересня направити відповідне повідомлення РФ.

«Я наголошую, що він не розривається, оскільки це складна і тривала процедура, а він припиняє свою дію через непродовження», – сказав глава держави, підкресливши, що питання продовження чи непродовження цього договору – винятково в йог компетенції. 

Після отримання необхідних документів від МЗС він має намір до 30 вересня направити зі своїм підписом повідомлення Російській Федерації про непродовження дії цього договору.

«Це вимагає голосування в парламенті, але, безумовно, я хотів би провести з цього приводу консультацію, щоб врахувати думку парламенту, щоб врахувати її під час підготовки відповідного рішення РНБО», – сказав Порошенко. 

Про Крим 

На зустрічі з лідерами парламентських фракцій Порошенко також сказав, що після прийняття змін до Конституції України щодо зовнішнього курсу держави буде розроблено зміни з приводу окупованого Росією Криму. 

Глава держави не уточнив, які конкретно кроки він має на увазі. Але додав, що найближчим часом буде скликано Конституційну комісію у зв’язку з майбутніми змінами по АРК.

За словами президента, представники кримських татар активно беруть участь в розробці змін. Також він закликав взяти участь у цьому процесі і народних депутатів. 

Про свій виступ 

На зустрічі Порошенко заяви також, що планує виступити зі щорічним посланням до Верховної Ради України у вересні. 

«Я планую зробити своє щорічне звернення у вересні. Ми з Андрієм Володимировичем Парубієм поговоримо про найбільш прийнятні дати для цього звернення», – сказав він. 

ваш коментар: