бідність

За даними Організації Об’єднаних Націй, за межею бідності проживає більше 80 відсотків українців.

За стандартами ООН, якщо людина витрачає на проживання та харчування менше 5 дол. на день, а на місяць менше 150 дол., вона живе за порогом бідності.

Тобто в Україні, за курсом Нацбанку, мінімальна зарплата повинна становити приблизно 3750 грн, зазначає народний депутат Андрій Шипко. Якщо в африканських країнах поріг бідності в 1,25 дол. на день, то в Україні прожитковий мінімум в день становить півтора долара.

“Сьогоднішні 1176 гривень прожиткового мінімуму в Україні – це близько 50 доларів на місяць, тобто півтора долара на день. Що таке прожитковий мінімум? Це не тільки харчування, це і проїзд у транспорті, і побутові послуги, і комунальні послуги, і одяг. Зовсім не враховують в прожитковому мінімумі медичні послуги та освіту. Якщо проаналізувати ці фактори, то можна зрозуміти, що українці здебільшого знаходяться за порогом абсолютної бідності“, – говорить Шипко.

Як зазначила дієтолог Галина Анохіна, бідність не дозволяє українцям повноцінно харчуватися. За її словами, раціон населення є незбалансованим. В основному це жирово-вуглеводне харчування: українці споживають багато хліба, картоплі, а продуктів тваринного походження споживають мало.

“Наше населення давно знаходиться в стані прихованого голоду… Через це ми можемо втратити підлітків і дітей. При такому мізерному харчуванні ми будемо мати дуже великі проблеми, які не можна буде виправити. Помилки, допущені у дітей до 14-16 років, не можна виправити ніяким хорошим харчуванням“, – підкреслює Анохіна.

Для подолання проблеми, вважають експерти, держава повинна затвердити поняття “межа бідності” і встановити поріг неоподаткування на рівні 5 дол. на день на кожного члена сім’ї. Крім того пропонують знизити податок на ввезення і реалізацію продуктів з 20 до 7%, а також впровадити програму з компенсації вартості ліків для населення.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: