Національний банк України 10 березня бере активну участь у торгах міжбанківського валютного ринку з метою недопущення різкого знецінення гривні щодо долара США. За повідомленням сайту «Мінфін» із посиланням на один із українських банків, лише в першу годину торгів регулятор продав понад 150 мільйонів доларів.

Попри це, гривня далі слабшає щодо долара. За даними Finance.ua, станом на 12:40 котирування склали 25 гривень 33–35 копійок за долар. НБУ відбив лише частину цього руху, встановивши опівдні довідкове значення курсу 25 гривень 29 копійок за долар, це на 37 копійок більше за офіційний курс на 10 березня.

Фахівці сайту «Мінфін» у статті «Валюта знову йде вгору: чи буде долар по 30» називають «ідеальним штормом» ситуацію, що склалася на валютному ринку. На думку аналітиків, обвал котирувань нафти «загрожує певними істотними проблемами і українському експорту, «зав’язаному» на різних видах сировини». Також серед глобальних чинників називають паніку через коронавірус і загострення суперечностей між США, країнами ЄС та Китаєм щодо економічних стимулів.

В Україні ж Міністерство фінансів скасувало традиційний аукціон із продажу ОВДП, «іноземцям зараз не до купівлі наших облігацій». Також на ринок впливає зміна уряду і відбувається зростання обсягів попиту на валюту з боку всіх імпортерів та спекулятивне розгойдування ринку з метою по курсу поки у межах до 26 гривень.

ваш коментар: