Торги в Росії у перший робочий день тижня, 10 березня, розпочалися з падіння курсу російської валюти. На Московській біржі долар зріс після відкриття на 4,2 рубля до 72,8 рубля, євро – на 5,1 рубля до 82,6 рубля.

Завдяки зусиллям російського Центробанку станом на 11:00 за Києвом котирування опустилися до 72 рублів за долар і 81,7 – за євро.

Російська біржа RTS станом на 11:00 за Києвом втрачає понад 12%, хоча на старті торгів втрати були більшими – 16%.

Росія мала вихідний день 9 березня, коли в світі різко обвалилися котирування нафти. 10 березня ціна нафти частково відновлюється, станом на 11:05 нафта марки Brent торгується на рівні 35,6 долара за барель, це на 7% більше від показників закриття торгів у понеділок.

Позитивну динаміку після обвалу попереднього дня демонструють і європейські біржі. Приміром, німецький індекс DAX станом на 11:10 за Києвом зростає на 2,4%. 9 березня цей індекс втратив майже 8%.

9 березня значного падіння зазнали всі провідні світові біржі, ринок пережив найгірший день із 2008 року. Тригерами обвалу стали поширення нового коронавірусу в світі та провал угоди нафтового картеля ОПЕК та його партнерів. У межах ОПЕК+ не лише не домовилися про додаткове скорочення видобутку, але й не продовжили попередні обмеження. Між найбільшими за обсягами учасниками угоди, Росією та Саудівською Аравією, фактично розпочалася цінова війна.

ваш коментар: