Відсутність домовленостей за результатами віденьскої зустрічі членів Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) та партнерів нафтового картеля, серед яких, зокрема, Росія, спричинила досягнення багаторічних мінімумів котирувань «чорного золота».

Станом на 2:00 7 березня котирування зупинилися на рівні 45 доларів 48 центів за барель марки Brent. Це мінімальне значення за 33 місяці – востаннє на такому рівні ціна нафти була в червні 2017 року.

Росія втратить від 100 до 150 мільйонів доларів на день через розвал угоди щодо скорочення видобутку нафти. Про це в інтерв’ю The Bell заявив співвласник нафтової компанії «Лукойл» Леонід Федун. Він назвав скасування угоди нераціональним рішенням. За словами Федуна, такі втрати складаються через очікуване падіння вартості нафти до 40 доларів за барель.

Угода про скорочення видобутку не була досягнута через відмову Росії піти на такий крок. На скороченні видобутку наполягала Саудівська Аравія. На думку Ер-Ріяда, такий крок дозволив би зберегти або навіть підвищити ціни на паливо. Зараз вартість падає через низький попит, пов’язаний із поширенням коронавірусу.

До кінця березня діє угода про скорочення видобутку на 1,7 мільйона барелів на добу. З 1 квітня жодних зобов’язань за угодою немає, уточнюють у російському Міненерго.

 

ваш коментар: