У компанії «Нафтогаз України» повідомили, що з український та словацький оператори газотранспортної системи з 1 березня запускають віртуальний реверс.

«ТОВ «Оператор ГТС України» та словацький оператор ГТС Eustream a.s. запускають віртуальний реверс через точку з’єднання «Вельке Капушани» – «Ужгород» з 1 березня 2020 року. На додаток до потужностей точки з’єднання «Будінце», що використовуються для імпорту природного газу в Україну з 2014 року, Eustream і ОГТСУ, відповідно до підписаної угоди про взаємодію, для точки з’єднання «Вельки Капушани» – «Ужгород» запускають віртуальний реверс (так званий backhaul), тим самим додатково розширюючи словацький коридор для поставок газу в Україну», – йдеться в повідомленні «Нафтогазу».

Повідомляється, що з 1 березня оператори щоденно пропонуватимуть ринку 10 мільйонів кубометрів газу.

«Потужність віртуального реверсу залежить від наявності фізичного потоку в напрямку Україна-Словаччина, а отже вона є переривчастою і може бути перервана у випадку відсутності потоку в напрямку від України до Словаччини. Оператори також підкреслюють, що можуть збільшити рівень віртуальних потужностей у випадку наявності інтересу з боку ринку», – зазначили в українській компанії.

Керівник компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон пояснив, що через позицію російського «Газпрому», який «намагався обмежити можливості імпорту газу з ЄС», в 2014 році Україна не могла за допомогою віртуального реверсу імпортувати газ в Україну.

«Нам довелося побудувати новий фізичний інтерконнектор – трубопровід Вояни-Ужгород, щоб почати поставки газу зі Словаччини. Це дозволило нам встояти і не потрапити в повну залежність від Газпрому… Поки словацький оператор пропонує тільки потужність 10 мільйонів кубометрів в день, але «Оператор ГТС» працює над тим, щоб потужність була збільшена. Скоро запрацює віртуальний реверс і по Угорщині», – сказав Макогон.

24 січня Україна через газовимірювальну станцію «Дроздовичі» розпочала «віртуальний реверс» природного газу з Польщі. Повідомлялося, що Україна очікує і на відкриття віртуального реверсу Угорщини.

«Віртуальний реверс» передбачає обмін природним газом між операторами газотранспортних систем, коли фізично газ через кордон не переміщається, а сторони здійснюють взаємозалік.

ваш коментар: