Українська полярна експедиція знайшла в Антарктиді льодовикову печеру, яка виявилася втричі більшою ніж вважалося, та має кілька озер і річку. Про це повідомили у міністерстві освіти та науки України.

«Ще з перших експедицій науковці знайшли на острові Галіндез, де розташована українська станція, льодяну печеру. Вхід до неї був з протилежного від станції берега острова, під вершиною льодовика. Однак виявилося, що кілька років тому цей льодовик зсунувся в океан і вхід завалило. Тому ми вирішили зайнятися пошуками входу до печери. Було кілька невдалих спроб знайти його з боку протоки Пенола. А от в льодовику з боку старої британської бази-музею – будиночка Ворді – нам пощастило: ми віднайшли вхід до «загубленої» печери», – розказав керівник 24-ої експедиції Ігор Дикий.

Загальна довжина ходів печери складає близько 200 метрів, вона має три «поверхи». На нижньому з них учасники експедиції знайшли замерзле озеро та велетенську «залу, заввишки 12 метрів, завширшки 8 метрів та завдовжки 30 метрів. У залі також виявили підльодну річку та два озерця. Вчені взяли проби води з озер, щоб дослідити її на наявність вірусів та бактерій.

 

На глибині близько 20 метрів від поверхні, в одній з льодових брил полярники знайшли перо птаха. Воно має досить широке опахало – тобто точно належить не пінгвіну. Науковці мають з’ясувати, кому належало перо і скільки знахідці років.

24-та українська антарктична експедиція 26 березня відбула на станцію «Академік Вернадський» для виконання річної програми наукових робіт і досліджень.

ваш коментар: