Лідер кримськотатарського народу та народний депутат України («Європейська солідарність») Мустафа Джемілєв та голова Меджлісу кримськотараського народу Рефат Чубаров зустрілися зі звільненим внаслідок обміну утримуваними українським активістом з Криму Володимиром Балухом. Про це Чубаров повідомив 8 вересня у своєму Facebook.

Він уточнив, що назустрічі були також інші члени Меджлісу кримськотатарського народу.

«Радує, що Володимир сповнений сил, життєрадісний і готовий до подальшої боротьби за деокупацію Криму», – розповів Чубаров.

Активіст Володимир Балух зазнавав переслідувань в анексованому Криму з червня 2014 року за свою проукраїнську позицію. В серпні 2017 року його засудили до 3 років і 7 місяців колонії загального режиму за «незаконне зберігання і носіння вогнепальної зброї та боєприпасів», через рік – ще до трьох років нібито за дезорганізацію роботи ізолятора.

Читайте також: Хроніка ув’язнення політв’язня Кремля Володимира Балуха та шлях до звільнення​

Балух повернувся до України 7 вересня.

У рамках обміну до України повернулися 35 утримуваних росіянами українців – політв’язнів і військовополонених, до Росії передали 35 її й українських громадян, яких в Україні судили за різні кримінальні злочини, аж до державної зради.

Читайте також: Родина Сенцова їде до Києва після перетину адмінкордону з анексованим Кримом – Іслямов​

За найновішими даними уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, Росія утримує ще 110 громадян України на своїй території і в окупованому нею Криму.

Крім того, за даними Служби безпеки України, ще 227 українців утримують бойовики зі складу російських гібридних сил на окупованій частині Донбасу.

 

ваш коментар: