latvia_it

Латвійський парламент прийняв закон, що радикально знижує податкове навантаження на стартапи.

Законом передбачено, що всі податкові платежі та соціальні збори для співробітників стартапів з науковим ступенем або стажем більше п’яти років компенсує держава, при цьому самі співробітники отримають повні соціальні гарантії.

Також законом передбачено податковий план для співробітників стартапів незалежно від рівня кваліфікації, який передбачає сплату податків в сумі 252 євро в місяць незалежно від суми зарплати із збереженням мінімальних соцгарантій.

Варто зазначити, що даний податковий режим не зустрічається в жодній іншій країні Європи.

Раніше близько половини витрат стартапів в Латвії припадали на виплату прибуткового податку і соціальних платежів. А податок на зарплати висококваліфікованих співробітників становив приблизно таку ж суму, як і виплачена їм зарплата.

Скористатися новим податковим режимом зможуть стартапи, які відповідають кільком критеріям: вони повинні бути інноваційними, бути запущеними не більше п’яти років тому, з річним доходом не більше 200 тис. євро за перші два роки з моменту реєстрації. Також стартап повинен залучити стартові інвестиції розміром від 30 тис. євро.

Закон вступить в силу з 1 січня 2017 року.

Очікується, що дане нововведення потенційно подвоїть приплив венчурних грошей в латвійську стартап-індустрію і зробить країну привабливою дислокацією для підприємців в сегменті IT.

Правда України

ваш коментар: