doroga-medycyna

Щорічно в Україні через відсутність життєво важливих ліків вмирають близько 600 тисяч осіб, а для тих, хто знаходить препарати, вартість лікування може стати причиною потрапляння за межу бідності. Частково вирішити цю проблему може допомогти реформування галузі охорони здоров’я.

“Щороку 640 тисяч сімей в Україні несуть катастрофічні фінансові витрати через витрати на медицину. Серед усіх причин потрапляння за межу бідності в Україні медицина є першою”, – розповідає заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

За словами чиновника, ще 10-15% жителів України також відчувають фінансові труднощі, тому що хворіють їхні родичі або колеги. Опитування, проведене в січні 2016 року, показало, що 92% українців бояться, що в разі хвороби на них чекають фінансові труднощі. При цьому на сьогоднішній день 75% витрат пацієнта – це ліки.

“За даними Держкомстату, щодня в Україні помирає 1 600 українців від того, що у них немає життєво важливих ліків. Це 600 тисяч осіб щорічно, які вмирають тому, що вони не можуть вилікувати онкологію, гепатити, СНІД, гемофілію та т.д.” , – говорить виконавчий директор БФ “Пацієнти України” Ольга Стефанишина.

При цьому лікування хворого на туберкульоз в початковій стадії коштує в 100 разів дешевше, ніж в стадії недолікованого туберкульозу, а лікування ВІЛ-інфікованої людини коштує державі втричі дешевше, ніж у випадку, коли така людина не лікується.

На думку експертів, частково ситуацію в сфері охорони здоров’я може виправити реформування – зокрема, система повинна працювати так, щоб лікар отримував зарплату, виходячи з кількості прийнятих та якісно обслугованих пацієнтів.

“З тією системою розподілу бюджетних коштів лікар зараз не є мотивованим результатом своєї роботи. Принципово нам потрібно змінити дві речі: гроші повинні почати “ходити” за пацієнтом, і лікар повинен бути зацікавлений в якісному наданні цих послуг”, – вважає експерт реанімаційного пакету реформ Олександр Ябчанка.

Таким чином, на думку експерта, в сфері з’явиться конкуренція, що грунтується на якісному наданні послуг пацієнтам. Також це допоможе уникнути “подяк”, які люди несуть лікарям – кожен буде розуміти, що робота лікаря гідно оплачується.

Нагадаємо, що зміна правил фінансування медичної сфери стане одним з ключових положень в реформі охорони здоров’я. Уряд планує відійти від практики оплачування койко-місця в лікарні і фактично замінити її на оплату за фактом виконаних робіт. “Йдеться про те, що у нас буде постачальник послуг, автономна медустанова або навіть фізособа-підприємець, і буде державний закупник послуг, наприклад, державний страховий фонд. Він буде оплачувати “пролікований випадок” або конкретну надану послугу. Але бюджетного фінансування установ або медичної інфраструктури не буде”, – розповідав раніше екс-заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегинець.

Правда України

ваш коментар: