tusk-ru-gaz

Президент Європейської ради Дональд Туск заявляє, що пропозиція проекту газопроводу «Північний потік-2» не відповідає нормам ЄС щодо диверсифікації джерел постачання і може підірвати роль України як газового транзитера.

«Єврокомісія вважає, що будівництво газопроводу «Північний потік-2» посилить залежність Європи від одного постачальника і сконцентрує близько 80% російського газу на одному маршруті. Це також дозволить російському «Газпрому» домінувати на німецькому ринку, збільшивши постачання газу до понад 60%. На мою думку, цей проект не допоможе ні диверсифікації, ні зниженню енергетичної залежності. Але, звісно, комісія має завершити свою технічну і правову оцінку щодо наших сьогоднішніх висновків», – сказав Туск у п’ятницю, 18 грудня, на прес-конференції після закриття дводенного саміту у Брюсселі.

Як президент Європейської ради, Туск не має фінального слова щодо того, чи буде проект «Північного потоку-2» погоджений Євросоюзом. Головну роль у цьому питанні відіграє Європейська комісія.

Цей проект підтримує Берлін, оскільки він може подвоїти потужності газопроводу «Північний потік», яким постачається газ до Німеччини.

У липні цього року російська компанія «Газпром», а також компанії E.On, Shell і OMV домовилися про розширення потужностей газопроводу «Північний потік» шляхом добудови третьої та четвертої гілок цього газогону.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що проект будівництва газопроводу по дну Балтійського моря «Північний потік-2» не потребує погодження Єврокомісії.

Маршрут газопроводу потужністю 55 мільярдів кубів має пройти від Кінгісеппського району Ленінградської області Росії у районі Усть-Луги до німецького Грайфсвальда через територіальні води Росії та Німеччини, а також торкнеться економічні зони Фінляндії, Данії та Швеції. Загальна протяжність маршруту має становити 1225 кілометрів.

Будівництво газопроводу «Північний потік», від Росії до Німеччини, розпочалося у 2010 році. Перша гілка його вже збудована.

Цього року у Брюсселі ухвалили рішення, що Єврокомісія має зробити ревізію, перш ніж підписуватиметься будь-який контракт на транзит, постачання газу, а також на будівництво інфраструктурних об’єктів.

Правда України

ваш коментар: