НБУ

Керівництво Національного банку України (НБУ) не проводить реального реформування української банківської системи. Такої думки дотримується Ростислав Кравець.

“Що ж стосується реформ банківської системи, то як таких реальних глобальних реформ з моменту приходу пані голови НБУ Валерії Гонтарєвої я не бачу. Тобто все, що робиться – це кидання з однієї крайності в іншу, що і призвело до настільки різкої девальвації гривні. А з іншого боку, відсутність таких скоординованих реформ, відсутність плану розвитку банківської системи. Все відбувається в якомусь ручному режимі, без заданої програми. Це і призводить до величезної кількості проблем, які виникають на банківському ринку, зростання корупції“, – заявив Кравець.

На його думку, заявлене Валерією Гонтаревою реформування звелося до того, що Нацбанк отримав величезну кількість повноважень у порівнянні з Національним банком часів Віктора Ющенка чи Володимира Стельмаха.

Зараз НБУ може приймати будь-які постанови, які не повинен погоджувати в Мін’юсті.

“І цим Нацбанк зловживає. Реальні наслідки даних дій – це цілий ряд постанов, які приймаються на 2-3 місяці щодо обмежень на валютному ринку, повернення безпосередньо депозитів”, – зазначає адвокат.

Ростислав Кравець вважає, що НБУ не зробив жодного кроку в частині розвитку банківської системи, підвищення довіри.

“Я часто ходжу в суди. Моє улюблене питання завжди, коли приходить представник Фонду гарантування вкладів, поставити їм пряме запитання. Якщо у нас завдання Національного банку – це підтримання стабільності національної грошової одиниці, то питаю: яке у вас завдання? Відповідь унікальна: виведення неплатоспроможних банків з ринку. Про яке підвищення довіри до банківської системи може йти мова, коли ви приходите в банк, а вам кажуть: ви знаєте, ми тут зібралися у Фонді гарантування три особи і визнали ваш договір недійсним. Тому ви не отримаєте свої 200 000“, – говорить наш співрозмовник.

З ним погоджується і Руслан Чорний.

“Завершення реформи банківської системи – це міф. На мій погляд, перший крок, який треба зробити для підвищення довіри, – це чиновникам Національного банку, всього економічного блоку уряду, включаючи прем’єр-міністра, послідовно відповідати за свої слова. Все, що вони говорять , повинно бути пов’язане з тим, що говорили дотепер. Тому що якщо ми чуємо про те, що “Фінанси та кредит” платоспроможний, а через тиждень вводиться в банк адміністрація – це катастрофічно знижує довіру до банківської системи“, – заявив Чорний.

Нагадаємо, у вересні Нацбанк визнав банк “Фінанси та Кредит” неплатоспроможним. Це далеко не перший випадок, коли НБУ всупереч обіцянкам його глави Валерії Гонтарєвої відмовляється рятувати системні банки. Всього з 2014 року Нацбанк закрив порядку 60 банків, тобто більше ніж за попередні десять років. При цьому сама Гонтарєва на форумі YES-2015 заявила про закінчення реформування банківського ринку.

Правда України

ваш коментар: