газпром

Чеська компанія RWE Transgas домоглася судового рішення, згідно з яким вона має право відбирати менше газу, ніж прописано в контракті, без штрафів.

Російський газовий монополіст Газпром вперше програв суд з принципової умови міжнародних контрактів – схемою “бери або плати” (take-or-pay). Віденський арбітраж підтвердив право чеської RWE Transgas знижувати обсяги закупівель без штрафів.

Газпром і RWE судилися з приводу авансової оплати невибраних мінімальних річних обсягів газу за 2008-2011 роки. Справа розглядалася Віденським арбітражним судом. Сума позову Газпрому становила $500 млн.

Претензії до порядку take-or-pay, на якому будується експортна політика російської монополії, раніше пред’являли найбільші покупці, зокрема, Україна та Італія. Епоха глобального домінування контрактів з жорсткими умовами закінчується, впевнені експерти.

Take-or-pay (бери або плати) – умови контракту, які передбачають, що покупець повинен сплатити не менше певного обсягу газу незалежно від того, скільки він закупив насправді у розглянутий період.

Нагадаємо, Газпром 16 червня 2014 звернувся в арбітраж з метою стягнення з НАК Нафтогаз України заборгованості за газ, поставлений в кінці 2013 року і початку 2014 на $4,5 млрд. Зараз ця сума скорочена до $2,4 млрд.

У свою чергу Нафтогаз 16 червня 2014 звернувся в арбітраж з метою ретроактивного зміни ціни на газ та відшкодування на користь позивача всіх переплат, здійснених ним з 20 травня 2011 року (за оцінкою позивача – не менше $6 млрд) і скасування заборони реекспорту.

21 липня 2014 ці справи були консолідовані. 15 вересня був сформований склад арбітрів. 3 листопада арбітраж прийняв рішення про відсутність необхідності проводити слухання про вжиття забезпечувальних заходів за запитом Нафтогазу України. 31 січня 2015 НАК Нафтогаз України подав в арбітраж позовну заяву. Газпром очікує рішення Стокгольмського суду щодо спору з Нафтогазом у червні 2016 року.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: