поділ майна

Подружжя зможуть претендувати на матеріальну компенсацію при продажах сімейного майна. Відповідне рішення виніс Верховний суд, розглядаючи справу №6-7цс15, і судам нижчих інстанцій доведеться виносити свої постанови відповідно до нього.

«ЗСУ розглядав спір по автомобілю, але його висновок можна узагальнити для будь-якого майна – наприклад, і квартир теж. Тобто якщо, скажімо, дружина передала генеральну довіреність і право розпоряджатися машиною третій особі, і ця особа її продала. То чоловік згодом (коли пара посвариться або розлучиться) може вимагати компенсацію. 50% від вартості авто. Це у випадку, якщо чоловік знав про такий продаж – дав на неї письмовий дозвіл. Зовсім інша історія, якщо все сталося без його дозволу: тоді він може наполягати на поверненні майна – на зворотній угоді, на цей рахунок ВСУ раніше висловлювався», – роз’яснив рішення ВСУ старший партнер адвокатської компанії « Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

При цьому уточнив, що мова може йти про продаж майна одного з подружжя у будь-якому контексті. «Сюди підходять і історії з банками: коли чоловік бере кредит і оформляє в заставу сімейне майно – квартиру, наприклад. Якщо у випадку непогашення кредиту, фінансисти захочуть відібрати нерухомість, то друга сторона, якщо з нею все не погодили, може опротестувати передачу майна в заставу. А значить, і його стягнення кредитором теж », – зауважив Кравець.

Однак, все це не буде відбуватися автоматично. Потрібно бути готовим до судової тяганини. «Для отримання компенсації необхідно ініціювати суперечка про поділ майна в суді», – підтвердив старший юрист ЮК Prove Group Антон Каганець.

Підхід ВСУ, який не вимагає анулювання продажів сімейного майна у разі узгоджених дій пари, дозволив хоча трохи захистити права покупців майна.

«Важливо, що виходячи з зазначеної постанови покупці майна, для продажу якого необхідна письмова згода другої сторони, отримають гарантії того, що придбані речі не будуть повернуті подружжям у судовому порядку на підставі відсутності згоди одного з них. Але щоб звести такі ризики до нуля, покупцям все ж варто заручатися згодою другого з подружжя на продаж майна», – підкреслив Каганець.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: