Сайт Кремля:
Аннексией Крыма, которая была осуществлена в нарушение международного права, военными действиями в Украине этому сотрудничеству был нанесен тяжкий ущерб, потому как мы видим в этом угрозу европейскому мирному устройству. Тем не менее, именно в эти дни для меня важно сказать следующее. Урок, который мы извлекаем из истории: нам необходимо сделать все для того, чтобы в конфликтах, какими бы сложными они ни были, искать мирное решение, решение путем переговоров, то есть дипломатическим путем.

Сайт Бундесканцелярії:
This cooperation has, however, been seriously compromised by the “criminal and unlawful annexation of Crimea and the military hostilities in eastern Ukraine,” said Angela Merkel. “It is serious because we see these acts as a violation of the very foundations on which our common European peace order is built,” she explained.

Nevertheless, particularly at this time, she believes that the lessons history teaches us are vitally important. “We must do all we can to resolve conflicts, no matter how difficult they may be, peacefully through discussions, i.e. through diplomatic channels.”

Актуальний журналістський переклад:
Однак, коли слово взяла Ангела Меркель, вона дала вкрай жорстку оцінку причин того, чому російсько-німецькі відносини переживають серйозне охолодження:

“Через злочинну і яка суперечить міжнародному праву анексію Росією Криму та бойові дії у Східній Україні, співпраця між РФ і Німеччиною значно скоротилася, оскільки в цих діях ми бачимо підрив основ загальноєвропейського світопорядку”.

Ця оцінка була явно несподіваною як для офіційних перекладачів, так і для російської сторони в цілому. В результаті з усіх текстів офіційного російського перекладу заяви Ангели Меркель, в тому числі того, який був опублікований на інтернет-сайті президента Росії, слово “злочинна” зникло, будучи заміненим на щось м’якше. Варто зауважити, що така оцінка того, що російське керівництво зробило у Криму, прозвучала з вуст західного керівника в безпосередній присутності президента Росії вперше.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: