При збереженні поточного рівня викидів діоксиду вуглецю Земля може нагрітись на 1,5 градуса за Цельсієм у найближчі десятиліття, попереджає Міжурядова панель зі змін клімату.

«Глобальне потепління може досягнути 1,5 градуса за Цельсієм у період з 2030-й по 2052 рік, якщо буде наростати поточними темпами», – мовиться у звіті МПЗК, який автори презентували на закритті профільної конференції в південнокорейському місті Інчхон.

Згідно з документом, поверхня Землі вже нагрілася на один градус – цього виявилось достатньо, щоб підняти рівень океанів і спровокувати танення льодовиків, смертоносні урагани, повені та посухи.

Читайте також: «У Запоріжжі активісти малювали дерева, щоб нагадати про кліматичні зміни​»

Обмеження глобального потепління до 1,5 градуса вимагатиме «стрімких, далекосяжних та безпрецедентних змін в усіх аспектах суспільного життя», мовиться в доповіді.

За збереження таких темпів, вважають науковці, температура може зрости врешті-решт на 3–4 градуси, що зробить планету непридатною для життя людей.

Якби обсяги глобального потепління вдалося скоротити вдвічі, стало б менше випадків аномальної спеки, злив, вимирало б менше біологічних видів, натомість залишилося б більше коралових рифів та льодовикових щитів, переконані автори звіту.

Читайте також: «Українські синоптики анонсували найтеплішу за 30 років зиму з морозами до –20 градусів​»

«Кожна йота потепління має значення», – заявив представник МПЗК Ганс-Отто Пертнер.

Як повідомляють у Міжурядовій панелі, антропогенні викиди діоксиду вуглецю мають скоротитись на 45% з рівня 2010 року до 2030-го, щоб знизити прогнозовані темпи потепління.

Раніше дослідження, опубліковане в журналі Nature Communications, прогнозувало, що у 2018–2019 роках середня температура повітря в усьому світі має підвищитися на 0,03 градуса за Цельсієм, води – на 0,07 градуса.

ваш коментар: