Міністерство охорони здоров’я України розробило стратегію профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів В і С до 2030 року. Документ оприлюднено на сайті МОЗ для громадського обговорення.

Там же розміщено відповідний проект розпорядження Кабінету Міністрів про затвердження стратегії, яка передбачає низку заходів щодо вдосконалення системи керівництва, управління і фінансування протидії вірусним гепатитам, розробку ефективної системи епідспостереження, а також ефективних механізмів зниження захворюваності.

Проект документа передбачає підвищення рівня охоплення вакцинацією від гепатиту В дітей згідно з календарем щеплень, а також медичних працівників, найбільш схильних до ризику інфікування.

Крім того, в рамках протидії інфікуванню планується поліпшити стан оснащення установ медичними виробами та витратними матеріалами для дезінфекції та стерилізації.

Удосконалення системи діагностики та лікування передбачає також розробку рекомендацій щодо визначення категорій осіб, які підлягають обов’язковому тестуванню на інфікування вірусними гепатитами, розширення охоплення послугами скринінгу і лікування.

Автори проекту стратегії також передбачили в рамках боротьби з захворюванням створення ефективної системи епідспостереження, підвищення рівня інформованості населення щодо вірусних гепатитів, а також рівня знань медпрацівників щодо сучасних підходів до профілактики, діагностики та лікування.

У міністерстві прогнозують, що реалізація стратегії дозволить досягти світових цілей до 2030 року щодо скорочення на 90% нових випадків інфікування вірусними гепатитами та скорочення на 65% смертності від них.

В Україні, за останніми оцінками МОЗ, близько 2 мільйони людей інфіковані вірусом гепатиту С.

ваш коментар: