Понад 70 портретів Тараса Шевченка, а також його поетичні рядки вишили 77 вишивальниць із Полтавщини та Черкащини, їхні роботи представлені на виставці «Образ і слово Кобзаря у вишивці». Також у проекті взяв участь майстер – чоловік. Виставка присвячена пам’яті майстра народної творчості з Гадяча (Полтавщина) Григорія Кисіля.

Вперше виставка помандрувала всіма українськими містами обласного значення. А розпочалась зі Львова.

«Григорій Кисіль власноруч розробив схеми для вишивання хрестиком, працював без комп’ютера. Це, звісно, складніше, але зумів до тонкощів передати відтінки кольорів. Після його смерті, 2 січня 2017 року, ми втілили задум майстра і за його схемами вишили 74 роботи – портретів Кобзаря і фрагменти з його поезії», – каже громадський активіст, вишивальниця Катерина Калініченко.

Григорій Кисіль за життя видав 5 альбомів «Української вишивки», зокрема портретів Тараса Шевченка і фрагментів із його поезій.

Понад рік вишивальниці працювали над проектом. Остання робота надійшла у травні цього року.

Загалом майстрині використали півтори тисячі мотків ниток, на реалізацію проекту пішло 36 тисяч метрів ниток «Муліне». Руками вишивальниці вишили 4 з половиною мільйони хрестиків.

Зі Львова виставка помандрує у Луцьк, далі у Рівне, привезуть її і на підконтрольну Україні територію Донбасу.

ваш коментар: