У Дніпрі в рамках проекту «Слово на стіні» створюють мурал, присвячений землякові – поету, правозахиснику-дисиденту Іванові Сокульському. Об’єкт розташований на території університету «Дніпровська політехніка».

За словами координаторки проекту «Слово на стіні» Анастасії Теплякової, це спільна ідея волонтерів і керівництва вишу.

«Була ідея – намалювати щось мотиваційне, щось, що б надихало студентів. Мені здається, що Сокульський, як ніхто, надихає і своєю творчістю, і своїм життям. Ескіз – за його творчістю. Це три дерева за сезонами – весна-літо, осінь і зима, образи, які часто використовуються в його творчості. І текст. Вірш, що починається рядками: «Будьте ж ви досконалі, як досконалі дерева…». Мета цього проекту загалом – поширювати українську літературу рідного краю, щоб люди знали своє коріння», – сказала Анастасія Теплякова.

До створення «слова на стіні», присвяченого Іванові Сокульському, у середу долучились студенти-іноземці, зокрема, студенти з Туреччини, які беруть участь у схожому проекті з популяризації турецької літератури в себе на батьківщині.

«Ми долучились до проекту, бо він оригінальний і цікавий. Це не просто роздавати книжки і якісь тексти, мовляв, читайте літературу, а популяризувати літературу, прикрашаючи довколишнє середовище. Це також певна місія для української літератури, бо це зараз дуже важливо для підтримки української культури», – сказали Радіо Свобода студенти Оґусхан Севім та Волкан Кансу з Туреччини.

У рамках проекту «Слово на стіні» на Дніпропетровщині й Донеччині волонтери вже створили близько десяти об’єктів, які популяризують творчість поетів та прозаїків, уродженців краю, – Олеся Гончара, Валер’яна Підмогильного, Олекси Тихого, Володимира Сіренка, Наталки Нікуліної, Ганни Світличної, Михайла Чхана, Миколи Чернявського.

За словами ініціаторів, проект, що розпочинався суто як волонтерський, наразі отримав грант від Британської ради – фарби для малювання.

2016 року в Дніпрі стартував проект «Слово на стіні» – унікальна мистецька ініціатива творчої молоді, яка популяризує українську літературу. Один з перших об’єктів – графіті з цитатою з роману «Собор» Олеся Гончара – волонтери створили на зупинці в студентському районі. Пізніше на інших будівлях міста з’явилися цитати з творів українських класиків, а також портрет Олеся Гончара на паркані. 2017 року невідомі вандали його зіпсували, але волонтери відновили зображення.

ваш коментар: