falshyvi-gryvni

Співробітники Управління захисту економіки (УЗі слідчого управління (ГУ) Національної поліції України в Дніпропетровській області затримали зловмисників, які намагалися позбутися фальшивих грошей за допомогою їх реалізації через термінали самообслуговування.

Правоохоронці вилучили підроблених купюр на суму понад 23 тис. гривень. Про це повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ України. До працівників УЗЕ звернулися представники одного з банків і повідомили, що під час інкасації платіжних терміналів виявили фальшиві грошові купюри Національного банку України.

За даним фактом СУ було відкрито кримінальне провадження за статтею 199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку або голографічних захисних елементів) Кримінального кодексу України.

В ході проведення слідчо-оперативних заходів співробітники поліції викрили групу осіб, яка займалася виготовленням та збутом підроблених грошових купюр. Встановлено і злочинну схему реалізації фальшивих банкнот. Розрізаючи грошові купюри номіналом 5, 20, 50, 200 і 500 гривень, склеювали їх скотчем із сувенірними банкнотами, що дозволяло отримати зловмисникам підроблені купюри НБУ в більшій кількості.

Виготовлені таким чином “гроші” фальшивомонетники реалізовували в місті Дніпропетровськ через термінали самообслуговування. Зокрема, вони поповнювали банківські картки своїх рідних або підставних осіб, а надалі переводили в готівку переказані кошти.

Правоохоронці встановили особи зловмисників, а також місце і час чергового збуту підроблених банкнот, і затримали фальшивомонетників. Вони виявилися місцевими жителями 1974 і 1979 років народження.

“Під час проведення працівниками УЗЕ і СУ Національної поліції України в Дніпропетровській області спецоперації, фігуранти були затримані на «гарячому». Фальшивомонетники намагалися збути підроблені купюри номіналом 200 гривень через термінал, розташований в продовольчому магазині. У 41-річного зловмисника правоохоронці вилучили 44 банкноти з явними ознаками підробки, а також скотч, канцелярський ніж, лінійку, кілька банківських карт, сім-карти, флеш-карти “, – сказано в повідомленні.

Одночасно із затриманням підозрюваних, правоохоронці провели одинадцять санкціонованих обшуків за місцем проживання фігурантів та їх рідних. За місцем проживання громадянина 1974 народження поліцейські виявили 300 купюр сумнівного походження номіналом 200, 500 гривень, фрагменти купюр номіналом 5, 20, 50, 200, 500 гривень і 13 банківських карток. У родички другого фігуранта справи було виявлено банківські картки, рахунки яких поповнювалися шляхом збуту підроблених грошей через термінали, а надалі знімалися готівкою.

“Всього під час обшуків працівники УЗЕ і СУ Національної поліції в Дніпропетровській області вилучили 345 фальшивих купюр на суму понад 23 тис. гривень, сім-карти різних мобільних операторів і 21 банківську картку. Крім цього, в рамках кримінального провадження та проведення слідчо-оперативних заходів задокументовано численні факти збуту 41-річним фальшивомонетником підроблених грошей “, – зазначили в МВС.

Затриманому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого статтею 199 Кримінального кодексу України. Йому обрано запобіжний захід у вигляді арешту. Щодо другого затриманого і його родичів обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

За інформацією представників відділення одного з банків Дніпропетровська, починаючи з березня 2015 року, на території міста інкасаторами вилучено понад півмільйона гривень фальшивих купюр номіналом 20, 200 і 500 гривень. Зараз співробітники поліції перевіряють затриманих на причетність до збуту фальшивих грошей в період з березня 2015 по січня 2016 року.

Правда України

ваш коментар: