нищета

Держбюджет РФ за перші сім місяців 2015 вичерпується швидше, ніж за останні 15 років, відзначає Рахункова палата: це відбувається за рахунок розділу “Оборона”. У той же час цілий ряд соціальних статей фінансується нижче середнього рівня.

За даними Рахункової палати, гроші з федерального бюджету за січень-липень цього року витрачаються рекордними темпами – швидше, ніж за останні 15 років. Аналогічний показник 2014 перевищено в 1,2 рази (на 1,4 млрд руб.).

Але високий рівень виконання видатків стосується не всіх статей бюджету. Він “обумовлений в основному прискореними тратами” по розділу “Національна оборона”, зазначає відомство.

Заплановані витрати на оборону до початку серпня реалізовані на 67,3%, що робить великий вплив на загальний показник виконання бюджету за рахунок великої питомої ваги цієї статті у загальному обсязі видатків, пишуть аудитори.

Наприклад, вже витрачено 83,4% річних коштів за статтею “Мобілізаційна і позавійськової підготовка” і 74,6% на прикладні наукові дослідження в галузі національної оборони.

Прес-служба Міноборони не змогла оперативно надати коментар агентству про причини прискорення витрат в 2015 році.

При цьому по 60 головним розпорядникам коштів витрати виконані нижче середнього рівня, з них по 11 – менше 35%, відзначає Рахункова палата. Самими неспішними виявилися два регіональні міністерства – Мінсхідрозвитку Росії, яке виконало бюджет тільки на 5%, і Мінкавказ (8,7%). Повільно освоювали виділені гроші також Ростуризм (13,4%), Росавіація (16,4%), Міненерго (18,2%), Мінкомзв’язку (18.4%) і деякі інші міністерства та відомства.

Повільніше інших статей бюджету витрачаються гроші на комунальне господарство (рівень витрат – 10,3% за сім місяців), загальноекономічні питання (13,5%), ПЕК (16,6%), житлове господарство (21,2%), загальна освіта (34,7%).

Правда України

ваш коментар: