комітет кредиторів

Комітет кредиторів на чолі з Franklin Templeton, що проводить переговори з Україною про реструктуризацію її єврооблігацій, вважає неприйнятною останню пропозицію, зроблену українським урядом на цьому тижні, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на свої джерела.

На думку кредиторів, пропозиція про зустріч на високому рівні в Лондоні в четвер є передчасною.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів України у вівторок направило оновлену пропозицію щодо реструктуризації приватного зовнішнього боргу Спеціальному комітету кредиторів, суть якого поки не розголошується.

“З урахуванням часу, необхідного для юридичного оформлення пропозиції щодо реструктуризації, поточний тиждень буде мати вирішальне значення для переговорів. З урахуванням цього міністерство закликає кредиторів взяти участь у зустрічі в Лондоні на найвищому рівні в четвер”, – говорилося в повідомленні Мінфіну.

Реструктуризація є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами тупцювали на одному місці з березня по кінець червня. Київ погрожував ввести мораторій на обслуговування боргів, якщо утримувачі приблизно $20 млрд його облігацій не погодяться найближчим часом почати переговори, на яких Мінфін пропонував списати 40% основної суми заборгованості, розстрочити платежі і знизити відсотки.

Кредитори, в свою чергу, доводили, що і без списання основної суми Україна зможе укластися в необхідні МВФ параметри боргового навантаження, пропонуючи тривалу відстрочку виплат. Вони пропонували економію платежів в $16 млрд за рахунок повної відмови від виплати основного боргу до 2019 року.

На думку Мінфіну, пропозиція Спецкомітету кредиторів раніше не відповідала цілям, погодженим із МВФ, і, крім того, вона включала в себе вилучення $ 8 млрд з міжнародних резервів Нацбанку України, проти чого також виступає МВФ. В якості поступки Київ запропонував в середині червня кредиторам додаткові “інструменти відновлення вартості”, виплати за якими проводитимуться у разі досягнення Україною більш високих, ніж зараз прогнозується, показників зростання ВВП.

Переговори були розблоковані після зустрічі між делегацією України, членами Спецкомітету кредиторів і представниками МВФ, яка відбулась 30 червня в штаб-квартирі МВФ у Вашингтоні. У середині липня сторони заявили про досягнення прогресу на переговорах, а на минулому тижні міжнародні ЗМІ повідомили, що кредитори вперше принципово погодилися на списання основної суми боргу, проте всього на 5%. Глава Мінфіну Наталія Яресько вже вказала, що вважає таке списання недостатнім.

Правда України

ваш коментар: