Депо

У столиці – скандал навколо будівництва ТРЦ на місці Лук’янівського депо. 100-річні пам’ятники архітектури – будинок електростанції і «контори» депо – забудовник хоч і обіцяв не зносити, але нещодавно почав розбирати … Журналісти з’ясували, що чекає Лук’янівку найближчим часом.

Скандал в соцмережах почався після того, як один з жителів столиці сфотографував, як з будівлі найстарішого депо Києва демонтують дах. “Почали зносити електростанцію Лук’янівського депо. У нормальних країнах в таких приміщеннях роблять ресторани, культурні центри”, – написав у мережі киянин Геннадій Гнип, що викликало бурхливу дискусію.

“Зараз там ведуться роботи з реконструкції. Ніхто зносити історичний будинок не буде. Він стане частиною комплексу”, – пояснив директор департаменту компанії-забудовника по роботі з органами державної влади Сергій Донський. Сам триповерховий ТРЦ розташується на чотирьох гектарах знесеного Лук’янівського депо (його ще в 2005 році перенесли на вул. Фрунзе, 132).

Усередині нової будівлі будуть фешн-галерея, супермаркет, кафе і ресторани, десятизальний кінотеатр, зона дитячих розваг, ресторанний дворик і великий фуд-корт. Буде тут і підземний дворівневий паркінг на 1200 місць. А історичні будівлі електростанції і «контори» депо (обидва 1891-1910 років будівництва) впишуть в загальний інтер’єр торгового центру: в одному розташується зона бутиків преміум-класу, а в іншому – дуже затишний ресторан. До слова, в ТРЦ обіцяють ще кілька родзинок: на даху буде сад і пішохідний перехід, який буде вести з другого поверху в сторону.

Але найголовнішою родзинкою нового ТРЦ стане те, що разом з торговими площами забудовник буде брати участь у створенні нової розв’язки в окрузі. Влада ще на етапі узгодження проекту зобов’язала його це зробити з цілком об’єктивних причин. “ТРЦ створить труднощі для руху транспорту, тому було обумовлено, що забудовник проведе реконструкцію транспортного вузла в районі Лук’янівки. Правда, проект рішення ще має бути розглянутий на сесії Київради”, – говорять нам в прес-службі КМДА.

“Приступити до реконструкції транспортного вузла ми можемо в 2016 році, – говорить Сергій Донський. – Розв’язка передбачає введення режиму одностороннього руху на Лук’янівській площі в якості основи. Крім того, там є можливість організувати на площі пішохідну зону. Це дозволить використовувати її для проведення культурних заходів, концертів та фестивалів “.

Так, трамвайні колії хочуть пересунути з вул. Дегтярівської на вул. Бердичівську і Коперника, за рахунок чого розширять зелену зону в районі вул. Дмитрівської. А вул. Бердичівську, згідно з проектом, розширять до чотирьох смуг і пустять трамвай.

Інсайдер Україна

ваш коментар: