Наталія Яресько звернулася до громадян України

Міністр фінансів Наталія Яресько звернулася до громадян України з приводу переговорів з приватними кредиторами про реструктуризацію державного боргу.

Яресько нагадує, що програма “Механізм розширеного фінансування”, підписана з Міжнародним валютним фондом, передбачає, що зусилля зі стабілізації фінансової ситуації в Україні не можуть лягати тільки на громадян і повинні бути розділені також між самим МВФ (які надає 17,5 млрд доларів фінансування), офіційними кредиторами (7,2 млрд доларів) і комерційними кредиторами (15,3 млрд доларів за рахунок реструктуризації державного боргу).

Перші дві групи свій внесок вже роблять, підкреслює Яресько. “Але власники суверенних комерційних зовнішніх зобов’язань України, представлені Спеціальним комітетом кредиторів, які є третьою групою, досі відмовляються внести свій внесок у відновлення України. Незважаючи на складність нашої ситуації, вони три місяці відмовляються проводити предметні переговори про умови боргової операції”, – заявила Яресько.

Міністр підкреслила, що уряд не залишає надії, що з кредиторами вдасться домовитися, але якщо цього не станеться, він готовий використовувати своє законне право “припинити виплати міжнародним зовнішнім кредиторами, щоб захистити економіку України і зберегти фінансові ресурси до того часу, коли прийнятна угода з кредиторами буде досягнута”.

Яресько додала, що уряд в цьому повністю підтримують як МВФ, так і країни “великої сімки”.

Нагадаємо, Україна проведе зустріч з кредиторами і МВФ 30 червня. На ній планується обговорити оновлену пропозицію українського уряду.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: