тепло

Уряд стимулюватиме українців самостійно піклуватися про тепло в своїх будинках. Реалізувавши таку ініціативу, влада пропонує громадянам самостійно визначатися з обслуговуючою компанією, яка буде постачальником якісних послуг з опалення житла.

Про це заявив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Так, чиновник зазначив, що ті громадяни, які відмовилися від створення ОСББ матимуть можливість залишитися в підпорядкування звичайних ЖЕКів.

«Це дасть у майбутньому можливість активним громадянам отримати якісні послуги. Там де є люди, які не хочуть брати на себе відповідальність далі залишаються місцеві муніципалітети, які будуть супроводжувати ці будинки і надалі», – заявив пан Зубко.

Крім цього, міністр повідомив, що держава буде компенсувати 30% мешканцям багатоповерхівок від вартості теплових лічильників.

«Вже зараз громадяни можуть звертатися в «Ощадбанк», щоб поставити його за рахунок цієї програми і отримати компенсацію в розмірі 30%. І тут виникає питання, що ринок, який потрібно поставити ці лічильники дуже великий. Чому, тому що якщо у теплопостачальних компаніях стоять 100% лічильники, то у наших жителів будинкові лічильники всього 36%», – повідомив чиновник.

Нагадаємо, уряд наприкінці березня продовжив програму компенсації 20% вартості від придбання котлів, які працюють на альтернативних видах палива. Чиновники наголошують, що важливо відшкодовувати не тільки вартість газу, але і зменшувати споживання «блакитного» палива населенням. Тому такий же механізм компенсацій буде запропоновано і для утеплення житла.

Варто сказати, що держава за 2015 видала громадянам кредитів на суму близько 50 млн грн на придбання котлів, що працюють на альтернативних видах палива. З 15 жовтня 2014 урядом введено програму заміщення газу для населення, шляхом придбання «негазових» котлів. Відшкодовується 20% тіла кредиту. Крім цього, з 8 квітня програма стимулювання і впровадження енергоефективних заходів поширена і на утеплення будинків.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: