бідність

Кишені українців не просто поменшали, їм практично “хана”. Навіть тим нашим співвітчизникам, кого не скоротили, часто перестало вистачати заробітків навіть на найнеобхідніше.

Журналісти порівняли рівень зарплат українців з різних регіонів країни в грудні 2013 року, коли долар був ще по 8 грн, з березнем 2015-го і з’ясували: за цей час народ став біднішим майже в три рази.

Найбільш суттєво “схудли” наші зарплати у прив’язці до твердої валюти – курс гривні з грудня-2013 по березень-2015 обвалився з 8 до 22,5 грн/$ (короткі злети до 35-40 грн/$ ми навіть не враховуємо. – Авт .), або майже втричі. Тепер замість, скажімо, 400 доларів на місяць, українець отримує всього 150, тобто за 22 робочих дня приносить в дім по $7. Тобто у нас так платять в день, а в США і багатьох інших країнах – на годину.

Як роз’яснює екс-секретар Кабміну, економіст Віктор Лисицький: “Середні ціни у нас втричі, пропорційно падінню гривні, не збільшилися – але це лише тому, що гаманець пересічного українця їх просто не потягне (хоча на окремі товари зліт був і більше, ніж в три рази. – Авт.). Але все подорожчало дуже суттєво – це при тому, що номінальні зарплати в гривнях зросли за цей час (березень-2015 до грудня-2013) всього на 2%, а в деяких регіонах навіть впали.

Причому впали вони не тільки на зруйнованих війною Донбасі та Луганщині, які, за даними Держстатистики, до 2014 року стабільно займали 2-е і 4-е місця по середній зарплаті після Києва, а і в Тернопільській, Херсонській та Чернівецькій областях, яких не зачепила війна” .

На думку Лисицького, подорожчання долара цього року поміняє рівень життя людей ще більше, так як вони не зможуть дозволити собі ніяких надмірностей, особливо техніку і сучасні засоби зв’язку.

При цьому експерт упевнений: якщо держава не буде заважати працювати вітчизняному бізнесу, постійно змінюючи закони, то приблизно через рік почнеться пожвавлення економіки, і зарплати поступово підвищаться.

Нагадаємо, за даними Держслужби статистики, з грудня 2013 по квітень 2015 інфляція склала 62%, тобто в середньому все подорожчало в 1,62 рази.

Але по окремих позиціях, які є важливими для всіх, ціни збільшилися набагато більше. Навіть звичайний хліб (не включаючи здобу і печиво) виріс в ціні більше середньої інфляції або на 69%, цукор на 66,5%. А риба за цей час подорожчала на 86%, соняшникову олію на 88%, фрукти на 136% (більш ніж у два рази вище середньої інфляції), ліки – на 75%, нафтопродукти – на 81%, комунальні послуги на 150% (у 2,5 рази вище інфляції), у тому числі газ в 5,3 рази (майже в 8 разів вище інфляції).

З продтоварів першої необхідності менше інфляції зросла ціна на м’ясо та м’ясопродукти – на 40%, яйця – на 29%, молоко – на 25%, вершкове масло – на 21,4%. З найнеобхідніших промтоварів і послуг найменше подорожчали проїзд залізницею – на 31% і освіта – на 15,5%.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: