субсидії

З 1 травня в Україні вже запроваджено нову систему розрахунку субсидій. Про це під час “Години запитань до уряду” у Верховній Раді повідомив заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін.

“Нова система працює. Проблеми є, але це не ті проблеми, які можуть заблокувати роботу”, – сказав він.

Він зазначив, що при прийнятті рішень про надання субсидій введений “принцип довіри” до даних, які громадяни вказують в деклараціях. Декларації подаються разом із заявою на надання субсидії, нагадав Мущинін.

“1,3 млн громадян зараз отримують субсидії”, – сказав заступник міністра.

Їм, за словами Мущиніна, не треба повторно звертатися за отриманням – пільги продовжуються автоматично.

“За нашими прогнозами, число одержувачів субсидії складе від 3 до 4 млн сімей. Це близько 25% населення”, – сказав він.

Він упевнений, що органи соцзахисту впораються з таким обсягом громадян, так як на початку 2000-х років такий обсяг вже був.

Чиновник також відзвітував, що процес надання бланків для оформлення субсидій завершений в повному обсязі, проте були “непорозуміння”.

“Хтось міг отримати два пакети документів, а хтось документи міг не отримати”, – сказав він.

Тому, за словами Мущиніна було підготовлено 2 млн додаткових бланків.

Крім того, в регіони розіслано програмне забезпечення для розрахунку сум субсидій.

“За підтримки та фінансування Світового банку міністерство організувало навчальні семінари щодо положень нового порядку призначення субсидій, з населенням проводиться інформаційна та роз’яснювальна робота… Робота не зупиняється, ми продовжуємо щодня актуалізувати дані”, – сказав він.

Оперативні дані про функціонування системи поки не озвучуються – за словами Мущиніна, їх поки що просто немає, почнуть надходити з сьогоднішнього дня.

Він визнав, що є скарги громадян на порушення на місцях, але всі ці випадки розслідуються.

“Підвищення тарифів відбулося в квітні одночасно із закінченням опалювального сезону. При цьому платіжки які приходять в травні не містять плати за опалення. Тому найбільше навантаження на систему прогнозується до початку наступного опалювального сезону в жовтні 2015 року”, – сказав заступник міністра.

Мущинін запевнив що конфіскація житла за борги по ЖКГ програмою не передбачена і боржники можуть звернутися за субсидією. Однак громадянам потрібно сплачувати обов’язкову частину (оплати за компослуги, – ред.), інакше субсидія перестане нараховуватися.

Нагадаємо, з 1 квітня в Україні різко підвищилися тарифи на комунальні послуги для населення. Зокрема злетіли тарифи на газ, опалення та гарячу воду (компенсації для споживачів з газовими водонагрівачами скасовуються).

Також подорожчала і електроенергія. 1 квітня пройшло перше з п’яти запланованих підвищень тарифів на “світло”, у тому числі зникнуть компенсації для домогосподарств, обладнаних електроплитами.

З 1 травня подорожчала і холодна вода.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: