У ніч на 21 вересня відзначається одна з найнезвичайніших природоохоронних дат – Ніч кажанів, повідомляє Міністерство екології й природних ресурсів.

За його даними, з 1997 року країни, які є сторонами Угоди про збереження кажанів у Європі, долучаються до загальноєвропейської акції інформування людей про те, наскільки важливо берегти кажанів.

Так, українські екологи кажуть: усі кажани – безпечні для людей. Винятком є лише кажани-вампіри з великими і гострими зубами, які харчуються кров’ю дрібних гризунів, птахів, а зрідка – домашньої худоби. Але вони водяться в Латинській Америці. «Що стосується кажанів, що мешкають в Україні та Європі, їх боятися не варто. Всі вони – комахоїдні тварини. Більше того, кажани навіть корисні, оскільки знищують багатьох шкідливих комах», – пояснюють екологи.

За даними Мінекології, нині багато видів кажанів перебувають на межі зникнення через вирубування дуплистих дерев, застосування різних отрутохімікатів і переслідування з боку людини – через «елементарне незнання» і забобони.

У 1991 році почала діяти Угода EUROBATs про збереження кажанів у Європі. Україна ратифікувала її 19 травня 1999 року.

ваш коментар: