Влада Києва застерігає від спалювання сміття і листя і попереджає про штрафи. Як повідомляє столичне управління екології та природних ресурсів, розмір штрафу – від 340 до 1360 гривень.

Згідно з повідомленням, при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько дев’яти кілограмів мікрочастинок диму.

Разом із димом у повітря вивільняються пестициди і радіонукліди, накопичені рослинами протягом року. Нерідко разом із листям горить сміття, що спричиняє ще потужніше забруднення атмосферного повітря, наголошують в управлінні.

«Закликаємо киян і відповідні служби запобігати спалюванню листя не лише в парках і скверах, а і на прибудинкових територіях, адже у тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що може викликати у людини ракові захворювання», – сказав керівник Управління екології і природних ресурсів Андрій Мальований.

Крім того, спалювання рослинних залишків становить суттєву загрозу природі: з листям згорають корисні комахи, руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збіднення ґрунту, знищується насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів і верхні частини їх коріння; у 2-4 рази зростає промерзання ґрунту.

Спалювання листя у Києві заборонене Правилами благоустрою міста.

 

 

ваш коментар: