За перші шість місяців 2018 року в Європі на кір захворіла 41 тисяча дітей та дорослих, повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я. При цьому з 2010 по 2017 рік річна кількість захворювань не перевищувала 23 927 випадків у 2017-му. Найменше європейців хворіли в 2016-му – 5 273.

Спираючись на локальні звіти по країнах, ВООЗ повідомляє, що з початку року від хвороби померли 37 людей.

«Ми закликаємо всі країни вдатися до негайних, широких, відповідних по контексту заходів, аби зупинити подальше поширення цього захворювання. Міцне здоров’я для всіх починається з профілактичних щеплень, і, доки цю хворобу не буде ліквідовано, ми не зможемо виконати свої зобов’язання відповідно до Цілей сталого розвитку», – заявила Регіональна директор Європейського відділення доктор Сюзанна Джейкаб.

Читайте також: «Український ЛОР-лікар досліджує препарати, які здатні відновити слух після прийому медикаментів»

Понад тисячу випадків захворювання за рік зафіксували в семи країнах Європи: Франції, Грузії, Греції, Італії, Росії, Сербії та Україні. На Україні ВООЗ робить окремий акцент: за даними організації, з початку року на кір захворіли 23 тисячі українців.

Водночас українське Міністерство охорони здоров’я повідомляло про майже 29 тисяч випадків.

Регіональна комісія з верифікації елімінації кору та краснухи висловлює занепокоєність через недостатній нагляд за хворобою та низьким рівнем вакцинації в деяких країнах.

«Кожна людина, яка не є вакцинованою, лишається вразливою, незалежно від того, де вона живе, і кожна країна повинна поширювати охоплення (вакцинації – ред.) та закрити пробіли», – радить директор Відділу надзвичайних ситуацій та інфекційних захворювань Регіонального відділення ВООЗ в Європі.

Читайте також: «Регіони отримають 400 тисяч доз вакцини від поліомієліту – МОЗ»

Всі 53 країни регіону переглянуть проміжний прогрес щодо втілення цілей Європейського плану дій з вакцинації на 68 сесії Регіонального європейського комітету ВООЗ, який триватиме в Римі з 17 по 20 вересня.

Кір легко передається від людини до людини, поширюється при кашлі, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом двох годин. Спочатку хворий відчуває ознаки звичайної застуди: нежить, температуру, кашель, приблизно через тиждень з’являється висип (спочатку на голові, далі – на верхній та нижній частинах тулуба). Серед ускладнень, які викликає кір – ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору.

ваш коментар: