19 травня під стінами Запорізької ОДА відбулася акція місцевих зоозахисників на підтримку проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) №6598. Активісти вимагають від народних депутатів підтримати законопроект в цілому і не виключати з нього пункти про заборону «притравочних станцій» для мисливських собак (мисливських випробувальних станцій – у проекті закону).

«Там диких тварин – борсуків, тхорів та інших – прив’язують, фіксують і притравлюють на них мисливських тварин для того, щоб потім використовувати у полюванні. Потреби у полюванні зараз, щоб виживати, нема, тобто це для розваги така жорстокість існує в Україні. Народні депутати, серед яких, до речі, багато мисливців, не підтримують цей пункт. Законопроект №6598 включає ще багато інших пунктів важливих для нас, для населення, для захисту прав і людей, і тварин. Однак через пункт «про притравку» депутати не пропускають проект навіть на погоджувальній раді. Тому ми виходимо і просимо проголосувати за законопроект №6598, а саме за пункт «про притравку». Викреслювати його не можна, бо це не зоозахисний законопроект, якщо ми забороняємо вбивати собак-кішок, забороняємо жорстоке ставлення до тварин, робимо більш жорстким покарання за це, а водночас залишаємо мисливцям таку розвагу, таке ставлення до диких тварин», – розповіла кореспонденту Радіо Свобода один з організаторів акції протесту Запоріжжі Олена Архіпова.

Аналогічні акції протесту зоозахисників 19 травня відбуваються у столиці, Дніпрі, Харкові, Івано-Франківську.

Проект закону №6598 був внесений у липні 2017 року. Його підтримали в комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і передали на перше читання.

Цей законопроект передбачає заборону на використання та утримання хребетних тварин на мисливських випробувальних станціях, а також проведення іспитів, змагань і притравки мисливських собак.

ваш коментар: