У Брюсселі українські активісти пропонували покуштувати хвойного супу, трав’яного хліба, млинців з деревної кори – тих страв, якими українці харчувалися Голодомору в 1932-1933 роках.

Організатори акції хотіли нагадати європейцям про необхідність встановлення історичної справедливості.

Керівник Української академії лідерства Роман Тичківський пояснив, що мета акції – також нагадати бельгійцям, що їхня країна в часи Голодомору активно поширювала інформацію про ситуацію в Україні в 30-х роках минулого століття.

«Бельгія тоді активно комунікувала про Голодомор. Про це писали в газетах і навіть в коміксах про популярного героя Тінтіна, який є однією з візитних карток Бельгії, також є уривок, присвячений голодомору в Україні. Ми хочемо донести, що понад 7 мільйонів людей, які тоді загинули, не можуть бути забуті», – пояснив Радіо Свобода організатор акції.

Читайте також: Голодомор був навмисно спричинений Сталіним – Епплбаум про свою книжку «Червоний голод. Війна Сталіна з Україною»

У 1930-ті роки про Голодомор писали 14 бельгійських газет. Перша бельгійська книга коміксів про Тінтіна була присвячена СРСР.

У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Наразі Голодомор визнали геноцидом 24 країни світу, а ще в низці країн – органи влади їхніх окремих територіальних одиниць.

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.

ваш коментар: