Президент Росії Володимир Путін відкинув заклики надати затриманому режисерові Кирилу Серебренникову можливість поїхати на Каннський кінофестиваль. 10 травня організатори фестивалю заявили, що міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан написав до Путіна листа, в якому просив дозволити 48-річному Серебренникову представити в Каннах фільм «Літо» – художню стрічку про російську рок-легенду 80-х років минулого століття Віктора Цоя.

Але, за словами директора фестивалю Тьєррі Фремо, Путін заявив у листі, отриманому незадовго до прем’єри фільму 9 травня, що «у Серебренникова є проблеми з судовою владою». «Я б радий допомогти, але суди є незалежними», – додав російський президент.

Серебренников перебуває під домашнім арештом із серпня 2017 року, коли російські силовики звинуватили режисера у фінансових зловживаннях, які він заперечує і називає «абсурдними». Прихильники митця заявили, що справа проти нього політично мотивована.

Серебренников був затриманий на заключних етапах зйомок фільму «Літо» і був змушений працювати над завершенням стрічки вже під домашнім арештом. «Схоже на те, що ми повернулися до середньовіччя», – так прокоментував журналістам ситуацію навколо Серебренникова український режисер Сергій Лозниця, який особисто представляє в Каннах свій фільм «Донбас».

ваш коментар: