mobtelefon-bezpliddia

Часте використання телефону загрожує чоловікам безпліддям. Про це заявили ізраїльські вчені.

Вчені з’ясували, що чоловіки, які більше години на день розмовляють по телефону і носять його в кишені штанів, ризикують залишитися безплідними, йдеться в статті медичного журналу Reproductive BioMedicine (Репродуктивна медицина). Дослідження очолила професор Марта Дірнфелд з Університету Техніон в Хайфі (третє за величиною місто Ізраїлю).

В ході дослідження ізраїльські вчені спостерігали 106 чоловіків, які протягом року відвідували клініку народжуваності. Їм вдалося з’ясувати, що у тих чоловіків, які говорили по телефону більше години на день, в два рази частіше спостерігалося погіршення якості сперми у порівнянні з тими, хто витрачав менше часу на розмови. Також було встановлено, що проблеми з активністю сперматозоїдів були у 47% чоловіків, які тримали мобільні пристрої на відстані менше 50 см від статевих органів.

Згідно зі статистикою, якість чоловічої сперми падає з кожним роком, і вчені пов’язують це з активним використанням мобільних пристроїв. Серед пар, які не можуть завагітніти природним шляхом, у 40% випадків причиною є саме якість сперми.

Дослідження показали, що найбільш небезпечними є розмови по телефону в той час, коли він заряджається. Також не рекомендується залишати телефон на зарядці на приліжковій тумбі.

Вчені пояснюють таку тенденцію негативним впливом тепла і електромагнітних хвиль на сперматозоїди.

Тим парам, які планують вагітність, дослідники радять відключати мобільні пристрої в період зарядки і тримати його на відстані не менше 50 см від паху.

Правда України

ваш коментар: