yacenuk-imf

Яценюк намагається зберегти посаду шантажуючи українців кредитом МВФ.

Представники уряду підпишуть оновлений меморандум про економічну і фінансову політику Міжнародного валютного фонду (МВФ) в рамках програми розширеного фінансування EFF після звіту прем’єр-міністра в парламенті, запланованого на 16 лютого, повідомило джерело в органах влади.

“Підписання меморандуму відкладено через затягування з боку прем’єр-міністра”, – стверджує співрозмовник агентства.

За його словами, це пов’язано з тим, що Кабмін чекає гарантій, що він залишиться працювати далі і не буде відправлений у відставку. “Очевидно, що такі гарантії можуть з’явитися після 16 лютого”, – додало джерело.

Як повідомлялося, після загострення політичних протиріч в українській владі в середині минулого десятиліття свої підписи під меморандумом МВФ ставлять президент, прем’єр, міністр фінансів і глава Нацбанку.

Глава НБУ Валерія Гонтарева 1 лютого припустила, що Україна може направити МВФ оновлений меморандум для отримання 3-го траншу кредиту EFF у розмірі SDR 1,18 млрд ($ 1,63 млрд) ще в той тиждень, що дозволило б Фонду протягом 2-3 тижнів розглянути питання про виділення цих коштів.

В.Гонтарева зазначила, що обговорення проекту меморандуму в Давосі в 20-х числах січня з керівництвом МВФ, в якому брали участь також президент Петро Порошенко і голова Мінфіну Наталія Яресько, показали, що “у нас все нормально”.

Однак в наступні дні, особливо після заяви голови Мінекономрозвитку Айвараса Абромавичуса про відставку в зв’язку з тиском, що чиниться на нього, ситуація загострилася як в коаліції, так і у взаєминах з МВФ. К.Лагард двічі висловила стурбованість ситуацією в країні, заявивши про відхід влади зі шляху реформ і попередивши про можливість припинення фінансування.

“Я стурбована тим повільним прогресом, який демонструє Україна в поліпшенні державного управління, в боротьбі з корупцією і в зменшенні впливу корисливих інтересів на політику. При відсутності помітних зусиль надати новий поштовх реформам в управлінні державою і боротьбі з корупцією складно уявити, що підтримувана МВФ програма триватиме і буде успішною”, – говорилося в заяві глави МВФ 10 лютого.

“Україна ризикує повернутися до практики невдалих економічних кроків, яких і так вистачало в її недавній історії. Життєво важливо, щоб зараз дії лідерів України повернули країну на обнадійливий шлях реформ”, – додала К. Лагард.

Відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF для України загальним обсягом 12,348 млрд SDR (близько $ 17 млрд) спочатку передбачала проведення щоквартального огляду програми, виділення Києву в 2015 році чотирьох траншів, в 2016 році – ще чотирьох. Однак до теперішнього часу країна отримала лише перший транш коштів на $ 5 млрд і другий – на $1,7 млрд.

Правда України

ваш коментар: