Герої

Під час Євромайдану у Києві на вулиці Інститутська 20 лютого 2014 року 49 осіб загинуло, поранено 157, з них 68 отримали саме вогнепальні поранення.

Про це під час прес-конференції в Києві начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк.

“Саме застосування вогнепальної зброї проти демонстрантів не мало жодних підстав, було зроблено за вказівкою керівництва держави, щоб довести задум про придушення акцій протесту до кінця”, – сказав він.

За його словами, встановлено безпосередній спецпідрозділ, спецроту київського Беркуту, бійці якої застосували вогнепальну зброю. Їм інкриміновано убивство 39 осіб на Інституській, жоден із яких не був озброєний і не ставновив загрози.

Також є дані щодо причетності цього спецпідрозділу ще до 7 вбивств та 48 вогнепальних поранень на Інститутській.

Повідомлено про підозру щодо організації цих подій Януковичу, Захарченку, Ратушняку, керівництву київської міліції Мазану, Федчуку, керівництву київського Беркуту – Кусюку, одному із його заступників, а також командиру і бійця спецпідрозділу спецроти Беркут – Садовник та 22 його підлеглих.

Стосовно 2 із цих бійців, які заарештовані, обвинувальний акт направлено до суду, де його розглядають. Ще двоє бійців спецроти та заступник Кусюка перебувають під вартою. Слідство по них триває.

Горбатюк також повідомив, що підозрюються командири взводу Мельник і Чумак, заступник командира взводу Проноза, бійці Рябошапка, Шафаренко, Шпильовий, Цвігун, Псарьов, Шабаш, Панченко.

Підозрюють також Зарицького, Тарануху, Трепачова, Горбика, Кравця, Владику, Макарця, Кишканя.

Горбатюк закликав всіх, хто знає про місцезнаходження цих людей, повідомляти правоохоронним органам.

При цьому він зазначив, що наразі по трьох особах не зібрано достатньо даних, які дозволили б стверджувати, що до цих вбивств причетний той чи інший особа або підрозділ.

За його словами, наразі немає безпосередньо відео розстрілу або свідків, що дало б можливість встановити, з якого місця або якого підрозділу здійснили вбивство.

Як відомо, екс-командир “Беркуту” Дмитро Садовник зник у жовтні минулого року. Його оголосили у розшук.

Наразі у цій справі здійснюється суд над двома бійцями “Беркуту” Павлом Аброськіним і Сергієм Зінченком, вони перебувають під вартою.

Також під домашнім арештом перебуває екс-командир роти “Беркута” Михайло Добровольський, підозрюваний у незаконному затриманні активістів Автомайдану.

Правда України

ваш коментар: