кримінальний клан кочерги

Гаряча вода, каналізація, електрика, протипожежна сигналізація. Без цих базових системи життєдіяльності здати будинок в експлуатацію ані в столиці, ані будь-де в Україні просто неможливо. Якщо за справу не беруться досвідчені “сімейні підряди”, для яких безпека сотень сімей – власників таких будинків-привидів – нічого не вартує.

Недобросовісні забудовники все частіше знаходять обхідні стежки в офіційному шляху введення в експлуатацію новозбудованих високоповерхівок . І не має значення чи це елітна столична нерухомість, чи соціальне житло для молоді, чи державні будинки для військових.

Історія могла б трапитися в будь-якому місті України, але наявність таких зухвалих оборудок зі столичною нерухомістю свідчить про те, що “будівельна мафія” знаходить собі надійних покровителів серед будь-якої, навіть нової, постмайданної влади.

Це – новий будинок в одному зі спальних районів столиці, по вулиці Єлизавети Чавдар, 13.

Чавдар

На фото видно, що в будинку горять вікна, адже у ньому вже давно мешкають власники понад 100 квартир. Хоча “Київенерго” цей будинок до своїх мереж не підключало:

Kievenergo

Коли всі майже 100 сімей, що нині живуть у недобудинку, одночасно вмикають чайник чи плиту – світло зникає у всій будівлі, бо для чиновників цієї двадцятиповерхівки не існує: на її місці і досі “будмайданчик” із відповідними “тимчасовими” комунікаційними мережами, розрахованими на інші потужності.

Коли замість тимчасових з’являться постійні кабелі, власники 100 квартир, які оселилися на Чавдар, 13 ще півроку тому, бояться питати столичну владу.

Адже, на їх думку додаткові питання можуть привести до анулювання сертифікату на введення будинку в експлуатацію, і тоді, будинок взагалі залишиться без будь-якого світла, води і опалення.

Аналогічна ситуація з каналізацією. У Київводоканалі були здивовані, дізнавшись, що замість будмайданчику давно зведений будинок, мешканці якого і досі користуються “тимчасовою” каналізацією.

І якщо зараз будинок заселений менше ніж на половину від загальної кількості квартир, не важко уявити, що станеться з каналізацією, коли на Чавдар з’їдуться всі власники.

Здавалося б, чиновники з Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю, які видають забудовникам сертифікати про здачу об’єктів, мали б проконтролювати, що будинок готовий до експлуатації. Але у інспекторів немає жодних сумнівів, коли забудовником є відомий столичний “Київміськбуд”, що має “рукастих” підрядників та впливових покровителів. До останніх зараховують Сергія Льовочкіна, екс-главу адміністрації президента Януковича.

Десять років тому Київська міська рада прийняла постанову №732/3307, згідно якого “Київміськбуд” отримав в оренду 13,24 га для будівництва житлових будинків у шостому мікрорайоні масиву Осокорки.

Але розбудовувати мікрорайон Київміськбуд не поспішав: майнові права на незакінчений будівництвом об’єкт разом з частиною функцій замовника тричі – аж до 2009 року – передавалася з рук в руки різним юридичним особам.

Спочатку майнові права на об’єкт будівництва від Київміськбуду перейшли до ВАТ “Трест Київпідземшляхбуд-2”.

У свою чергу Трест уклав договір із ЗАТ “Комлексне підприємство широкопрофільного будівництва-2”.

Це приватне підприємство стало замовником будівництва та отримало не тільки майнові права на ще не збудовані об’єкти, але і право залучати інвестиції під будівництво, тобто – продавати майбутні квадратні метри. Для цього комплексне підприємство уклало іще один договір – із ТОВ “Фінансова компанія “Укрреставрація”.

Сам же ВАТ “Трест Київпідземшляхбуд-2” виступив в якості генерального підрядника.

ЗАТ “Комлексне підприємство широкопрофільного будівництва-2”, як новий замовник будівництва взяв на себе зобов’язання збудувати житловий будинок на ділянці №5 у 6 м/р (II черга) ж.м. “Осокорки-Північні” в Дарницькому районі м. Києва, ввести його в експлуатацію в установленому законодавством порядку та передати об’єкти інвестування довірителям.

У свою чергу ТОВ “Фінансова компанія “Укрреставрація” зобов’язалося здійснити фінансування будівництва цього об’єкта за рахунок залучених від інвесторів коштів.

Так утворився трикутник – замовник-генпідрядник-управитель, де усі учасники забудови виявилися… членами однієї родини!

Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, керівником компанії-замовника – ПрАТ “Комлексне підприємство широкопрофільного будівництва-2” є Кочерга Василь Михайлович. Він же, разом із Кочергою Ніною Іванівною, є бенефіціарними власниками цього підприємства.

Керівником компанії-управителя – ТОВ “Фінансова компанія “Укрреставрація” – виявилася все та ж Кочерга Ніна Іванівна.

Керівником компанії-генпідрядника – ПАТ “Трест Київпідземшляхбуд-2” – є Кочерга Олег Васильович, син Кочерги Василя Михайловича, який також є у співвласниках Тресту, разом із Кочергою Оленою Олександрівною.

Отже, ціла династія Кочергів взялася будувати, продавати та здавати в експлуатацію квартири на Чавдар, 13.

Не дивно, що в процесі будівництва замовник “закрив очі” на істотні недоліки, адже здавали та приймали їх члени однієї родини.

П’ятого серпня 2013 року “Київміськбуд”, “Комплексне підприємство широкопрофільного будівництва-2”, та “Трест Київпідземшляхбуд-2” уклали акт про “готовність об’єкта до експлуатації”.

У документі, який підписало вище керівництво перелічених компаній, зазначено про виконання всіх необхідних робіт, в тому числі, про будівництво трансформаторної підстанції загальною площею 120 квадратних метрів

Отже, всі, хто підписали акт готовності об’єкта до експлуатації умисно внесли в документ недостовірні данні, іншими словами – збрехали.

На підставі підписаного акту готовності Державна архітектурна-будівельна інспекція України видала сертифікат, яким засвідчила відповідність закінченого будівництвом об’єкта.

Отже, з серпня 2013 року вважається, що будинок введений в експлуатацію.

У реальності 2015-го року в одній з трьох секції будинку досі не працюють пасажирські та вантажні ліфти, місця загального користування не обладнані системою протипожежної сигналізації, каналізаційні та електричні мережі “Київводоканалом” і “Київенерго” в експлуатацію не прийняті, навіть трансформаторна підстанція не побудована!

Але всього цього не побачили досвідчені державні інспектори під час видачі сертифікату. Бо документи отримували не менш досвідчені “забудовники”.

Ошукані мешканці спробували поскаржитися і зафіксувати недоробки в ЖЕК, який обслуговує будинок. Але виявилося, що і ЖЕК заснували бытько з сином Кочерга Василь Михайлович та його син Кочерга Олег Васильович, які виступали забудовником та генпідрядником в будівництві.

Останнє слово у цій афері має сказати Генеральна прокуратура України, куди деякі з власників квартир будинку-примари уже звернулися із заявами про злочин.

Хоча, сучасна правова практика не рясніє історіями успіху, коли ошукані інвестори та власники столичних квадратних метрів масово вигравали б судові справи у забудовників або недобросовісних фінансових корпорацій. Тому в цій історії точно буде продовження.

Правда України

ваш коментар: