корупція

Президент України Петро Порошенко виступив проти збільшення міри покарання до 20 років позбавлення волі для державних службовців. Про це йдеться у відповіді Президента на петицію №22/000048-еп.

“Внесення зміни тільки в одній статті Кримінального кодексу України щодо посилення міри покарання державним службовцям до двадцяти років позбавлення волі може не відповідати тяжкості кримінального правопорушення в порівнянні з іншими злочинами, передбаченими кримінальним законодавством України”, – йдеться у відповіді Порошенко.

Як зазначив Президент, згідно з чинним законодавством України кримінальна відповідальність за хабарництво передбачає міру покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна і зі спеціальною конфіскацією. При цьому, як підкреслив глава держави, максимальний термін позбавлення волі в Україні становить до 15 років за особливо тяжкий злочин, у тому числі за умисне вбивство.

“На рівень хабарництва більше впливає не суворість, а невідворотність покарання. А тому пріоритетом є проведення судової реформи. Враховуючи викладене, дане питання не можна розглядати окремо без комплексного підходу до змін у чинне кримінальне законодавство”, – йдеться у відповіді.

Нагадаємо, петиція про збільшення міри покарання держслужбовців за хабарництво зібрала понад 25 тис. підписів 17 вересня. У петиції пропонувалося, збільшити покарання для осіб, які здійснюють державну діяльність (депутати, голови сільських та міських рад, судді, прокурори, органи правопорядку, органи контролю, митники і т. і). Для вищих керівних посад пропонувалося ввести обов’язкову конфіскація майна і 20 років в’язниці без права помилування.

Правда України

ваш коментар: