50 млрд доларів

Україна в міжнародних судах вимагатиме у Росії компенсувати збитки за Крим і Донбас, сума претензій за позовами буде перевищувати 50 млрд дол. Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

“Мова йде про мільярдні суми. Причому мільярдні суми можуть бути за різними позовами. Думаю, в результаті сума за деякими позовами може в порядку свого величини дорівнювати “справі ЮКОСа” (ЮКОС в Гаазі відсудив у Росії 50 млрд дол., – ред.), – зазначив міністр.

“Ми порахували все. Навіть вартість природних ресурсів, включаючи пісок, який ми не можемо використовувати”, – акцентував він.

Розповідаючи детальніше про позовах, міністр додав: “В Міжнародний суд ООН ще ніхто не звертався з позовами щодо невиконання Конвенції по фінансуванню тероризму. І якщо ми доведемо, що Росія як держава фінансувала і фінансує тероризм, це може привести Росію до абсолютно непередбачуваних обставин”.

“Це можуть бути додаткові обмеження, які можуть бути накладені на Росію в ході її взаємодії з міжнародними інституціями. Також це може бути заборона Росії щодо участі у деяких міжнародно-правових форматах”, – уточнив він.

Відповідаючи на питання про те, чи можна під цим розуміти міжнародну ізоляцію Росії, він сказав: “Так, істотну частину міжнародної ізоляції”.

При цьому міністр підкреслив, що отримання подібних судових рішень не варто чекати в короткостроковій перспективі: “Це – питання чотирьох-шести років”.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що помічник Генсека ООН має намір обговорити з Клімкіним блокаду Криму.

Правда України

ваш коментар: