Михайло Саакашвілі

Новий губернатор Одеської області, екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі майже два місяці перебуває на посаді українського чиновника. Однак, незважаючи на такий малий термін обласного керівника, Саакашвілі вже кілька разів опинявся ініціатором антикорупційних скандалів.

Новий губернатор Південної Пальміри завзято взявся за боротьбу з беззаконням та хабарництвом. А експресивна поведінка губернатора Одеси, можна порівняти хіба що з поведінкою губернатора Закарпаття Геннадія Москаля, який за словом в кишеню не лізе, і в принципі, відійшов від протокольного спілкування і не боїться показуватися на людях без великої кількості охорони.

Експерти відзначають, що подібна поведінка губернатора – не тільки хороший піар-хід. Однак те, що Саакашвілі не боїться уваги преси, може зіграти злий жарт, що в підсумку може обернутися не зовсім добре для керівника області. Подібну думку озвучив український політолог Ярослав Макітра.

“У подібній роботі, він – публічна особа. Піар повинен бути присутнім, – упевнений політолог Макітра. – Питання в іншому – наскільки має розходитися піар зі словами. Поки що, в тому, що він заявляє і робить, навряд чи можна говорити про голий популізм.

Його заяви про боротьбу з корупцією супроводжуються арештами. Інша справа, що гарною медіа підтримкою він приковує увагу до своєї персони, це може зіграти і в поганому сенсі. Подібна піар підтримка вимагає більш швидких методів у роботі. Говорити конкретно, наскільки його піар різниться з його роботою, можна буде говорити пізніше – через місяць-півтора”.

За словами політологів, поки що слова Саакашвілі не розходяться з ділом. Це говорить про те, що, порівняно зі своїми українськими колегами, Міша поставив для себе досить високу планку і найближчим часом або надірветься, або виведе одеських чиновників на новий рівень.

“Він сам підняв для себе планку і створив стиль роботи, якого повинен дотримуватися, якщо він сам собі зрадить – це створить для нього проблеми в плані негативної оцінки суспільством”, – каже Макітра.

Саакашвілі обіцяє, що масштабні результати його роботи будуть відчутні в наступному році. “Думаю, що вже десь до січня-лютого буде декілька великих речей, таких як митниця, нові адміністративні послуги, нова поліція, краще висвітлення вулиць Одеси та Одеської області, початок великого будівництва дороги Одеса-Рені. Тоді можна сказати, що є результат”, – сказав він днями в ефірі одного з телеканалів. Поки ж ми зібрали добірку перших досягнень одеського губернатора.

Після призначення пана Саакашвілі на посаду губернатора сталося кілька гучних арештів, одним з перших на лаві підсудних опинився військком області Юрій Піскун, який був спійманий на хабарі в $1700. Відразу за військкомом пішли кілька прокурорів-хабарників. Також Саакашвілі звільнив свого радника і екс-заступника Михайла Кучука, який обіймав свій пост ще при губернаторстві Ігоря Палиці. “Він накрав сотні мільйонів. І це тільки видима частина”, – заявив одеський губернатор Михайло Саакашвілі. Разом з тим новий губернатор не зупинився на досягнутому – розпустив 6 відділів ОДА, і планує залишити всього 12 відділів із 27.

З приходом в обладміністрацію Саакашвілі взявся за кадрові перестановки в регіоні і не побоявся вступати в конфлікти навіть з правоохоронцями і чиновниками високого рівня. Приміром, на нараді з прокурорами області емоційно розкритикував їх роботу. При цьому губернатор нагадав, що в Україні є багато порядних співробітників СБУ та прокуратури. “Ми після Майдану, панове. Я не збираюся тут Януковича та інших бандитів практику продовжувати в Україні”, – заявив тоді Саакашвили.

На думку політолога, зараз на плечі губернатора лягло величезне навантаження. Одеса – стратегічно важливий регіон в геополітичному плані, поруч з яким знаходиться Придністров’ї, і присутні великі проросійські настрої. Складності додає і різноманітний етнічний склад жителів. Експерт каже, що вцілому Одесу можна представити як концентрований прототип України. І якщо в цьому регіоні вдасться навести порядок – буде гарним прикладом для інших регіонів. І зараз Саакашвілі повинен більш детально підбирати кадри в своє оточення. Не виключені політичні диверсії – коли реформи та зміни, пропоновані новим губернатором, можуть висуватися іншими чиновниками.

“Він може потрапити в капкан, коли буде намагатися зробити правильні речі, однак саботаж буде на середньому або низовому рівні. Найбільша проблема реалізації завдань полягає в тому, що реалізатори – не його люди. Ними можуть керувати зовсім інші мотиви і навіть люди, – пояснює Макітра. – Це те, де Саакашвілі може набити шишки – де закінчитися його історія.

Частина чиновників середньої руки і нижче сприймають іноземця як тимчасове явище. Зараз йому важливо вибрати правильних людей на місцях, які його будуть підтримувати“.

За півтора місяця на посту Саакашвілі оновив штат своїх заступників і радників. Зокрема, він прийняв у свою команду екс-міністра екології України Ігоря Шевченка, який покликаний сприяти швидкій реалізації інвестиційних проектів, залучати інвесторів і допомагати бізнесу у взаємодії з владою. На сьогодні в команді Саакашвілі близько двадцяти помічників і радників.

“Офіційним заступником є тільки Володимир Жмак, а радником – Олександр Боровик. Марія Гайдар і Юлія Марушевська поки чекають призначень. Ніяких обов’язків у них немає тому, що поки немає самої структури ОДА”, – розповів днями прес-секретар обладміністрації Юрій Жаров.

Українську громадськість збентежило, що помічником Саакашвілі призначають Марію Гайдар, яка є не тільки підданою РФ, а й діячем російської політичної арени. Гайдар відома як політик, громадський діяч і журналіст і дочка відомого політика і правнучка письменників Аркадія Гайдара і Павла Бажова. Не можна не відзначити, що згідно з українським законодавством, працювати державним службовцем в Україні може тільки громадянин України. В інтернеті навколо дівчини відразу ж розгорівся скандал: новий заступник Саакашвілі не змогла відповісти на запитання, з ким воює Україна.

Вона зазначила, що Україна і Росія не чужі країни. А на запитання журналіста, з ким воює країна, сказала: “Я вже відповіла на всі питання. А що ви до мене … Ви якось … Так …”, – ухил від відповіді буквально “підірвав” мережу і викликав шквал критики щодо нового призначення.

Пізніше, в одній зі своїх заяв Гайдар зазначила, що не хоче відмовлятися від громадянства РФ, а щоб не суперечити букві закону – не виключає, що буде працювати в команді Саакашвілі в якості волонтера або радника.

На думку експертів, призначення громадянки Росії на досить високий пост може трохи зіпсувати ставлення громадськості до нового губернатора. Однак, ситуацію можна легко виправити – врівноважити Марію кимось із патріотичного співтовариства регіону.

“На даному етапі є проблема, – каже політолог Ярослав Макітра. – Призначаються російські громадяни, і, в той же час, з одеським патріотичним оточенням ведеться мало розмов, і з цього оточення поки що у нього немає призначених людей. Це може працювати проти Саакашвілі. Є активні патріотичні групи в Одесі, які під час критичних дій у минулому році проявили свою позицію. На цих людей потрібно звернути більшу увагу, щоб врівноважити ситуацію, тому що коли в його команді є іноземці, і тим більше росіяни, це може створити проблему“.

Разом з тим, в політологи відзначають, що у своїх повноваженнях у Одеського губернатора є своєрідний карт-бланш даний згори. Михайло може виходити за рамки керівника ОДА і вести переговори на міжнародному рівні. Приміром, саме з подачі Саакашвілі до Одеси прибув американський “десант” – полісмени із США, які вже щосили тренують українських колег-курсантів в одеському університеті МВС. А 21 липня губернатор Одеської області Саакашвілі і заступник держсекратаря США Вільям Броунфільд підписали меморандум згідно з яким Сполучені Штати Америки допоможуть Одеської області у реформуванні митниці, адміністративних послуг і в наданні безкоштовних юридичних послуг волонтерам.

“На відміну від інших губернаторів у Саакашвілі є великий карт-бланш у плані зовнішньої, якщо не автономії, то можливості діяти самостійно, – коментує Макітра. – Наприклад, недавні приїзди американських чиновників, підписання різних документів і прийняття рішень, які інші губернатори повинні погоджувати з Києвом“.

Крім кадрових чисток і закордонного співробітництва, Саакашвілі взявся за залучення туристів в Одеську область. На нараді в Міністерстві інфраструктури України, де обговорювалося введення в аеропорту Одеси принципу “відкритого неба”. Михайло вступив у перепалку головою Державної авіаційної служби Денисом Антонюком.

За словами Саакашвілі принцип “відкритого неба” нічого не змінить, і ціни на квитки будуть такими ж високими, “якщо і далі буде монополія на польоти окремих компаній”. Крім того, Саакашвілі звинуватив главу служби Антонюка в упередженості при розподілі призначень на авіамаршрути і заявив про намір вимагати від міністра інфраструктури Андрія Пивоварського розпуску комісії з видачі призначень.

Вже наступного дня голова Державної авіаційної служби Денис Антонюк був відсторонений від виконання посадових обов’язків на час розслідування діяльності його відомства. Про це повідомив Петро Порошенко.

“Зібрав главу Одеської ОДА та міністра інфраструктури. Вислухав аргументи Пивоварського і Саакашвілі. В результаті щодо діяльності Державіаслужби буде проведено розслідування, під час якого глава служби Антонюк буде відсторонений від виконання посадових обов’язків”, – написав він на своїй сторінці в мережі.

Одним з найбільш останній дій одеського губернатора, яке позитивно сприйняло більшість одеситів, – відкриття для пересічних громадян прибережної зони. На початку цього тижня Міхо очолював “штурм” володінь українського бізнесмена, який побудував віллу під санаторієм імені Чкалова на Французькому бульварі і обгородив чотириметровими бетонними парканами частина узбережжя. Не без допомоги важкої техніки – активісти та правоохоронці зуміли пробитися на закритий пляж.

“Його (Раніше. – Авт.) ніхто не чіпав, бо він мільярдер, а всі інші, які тут вирішували питання, – звичайні маленькі чиновники на відкупі. Він їм підкидав, щоб закривали очі. Все. Мільярдер чи ні – всі громадяни рівні перед законом“, – підкреслив губернатор, а пізніше додав: ”Вперше через багато років кращі пляжі Одеси відкриваються для звичайних громадян“.

Також новий губернатор посприяв відкриттю для простих громадян відомчих пляжів здравниць прикордонслужби і СБУ. “Відкриття пляжу всього лише маленька крапля в морі. Нам самим треба займатися морем і спільними зусиллями побудувати дамбу”, – пізніше заявив Саакашвілі в соцмережі.

Також Саакашвілі повинен якщо не боятися, то побоюватися того, що його можуть зіпсувати українські політики. На думку політологів, така загроза хоч і не велика, але має місце бути.

“Я думаю, що така загроза є. Але, навряд чи Грузія часів Саакашвілі вже дуже сильно відрізнялася від України, – упевнений Макітра. – Ми вихідці з одного гнізда. Ментальність багато в чому схожа. І Саакашвілі на 80% повинен бути готовим до тих реалій, які є в Україні – коли багато наших політиків говорить багато хороших слів, а справ – не роблять”.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: