Дефолт Приватбанку і Ощадбанку є неминучим

Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгострокові рейтинги в іноземній валюті Приватбанку Ігоря Коломойського і державного Ощадбанку з рівня ССС і СС до переддефолтного С.

“Зниження довгострокових рейтингів відображає думку Fitch, що дефолт двох банків по єврооблігаціях на даний час є майже неминучим”, — йдеться в повідомленні агентства.

Проте агентство визнає, що банки продовжують виконувати свої боргові зобов’язання. “Обидва банку прийняли рішення щодо реструктуризації своїх іноземних облігацій після втручання українського регулятора, однак вжиті заходи щодо реструктуризації не припускають часткового списання або тривалої відстрочки боргів”, — наголошується в повідомленні.

При цьому у Fitch вважають прийняті заходи недостатніми, тому було вирішено знизити рейтинг.

У березні агентство вже знижувало рейтинг “Ощадбанку”, проте тоді йшлося про можливий дефолт. Що стосується Приватбанку, то ще в квітні журналісти нагадували, що 31 березня Порошенко довелося в буквальному сенсі відповідати за “Приват” заявивши, що банк “відчуває себе потужно і стабільно” і що “ми ніяких проблем з “Приватом” не допустимо”, глава держави фактично взяв на себе персональну публічну відповідальність.

Меморандум з МВФ передбачає, що до кінця жовтня 2015-го кожен з десяти найбільших банків повинен подати до НБУ план дій щодо згортання понадлімітного кредитування пов’язаних осіб протягом трьох років.

Наскільки успішною може бути відповідна робота у випадку “Привату” — питання в нинішніх українських реаліях філософське. Автори писали, що “Приват”, і весь банківський ринок чекають зміни. Великі зміни, інакше система, як і вся економіка не виживуть, зазначили вони.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: