смартфони

Кожен новий рік додає смартфонам «функціоналу», розширюючи наші уявлення про їхні можливості.

Те, що смартфони за своїми функціями наближаються до домашніх комп’ютерів, вже нікого не дивує. Більше того, деякі з них вже роблять те, що не під силу звичайним ПК. Так, у травні цього року на виставці-конференції TechWorld найбільший в світі виробник персональних комп’ютерів і третій за величиною світовий виробник смартфонів Lenovo представив смартфон з вбудованим лазерним проектором. Завдяки такому проектору його користувач може спроектувати тачскрін на будь-яку поверхню, наприклад письмовий стіл, і перетворити її у віртуальний сенсорний екран або клавіатуру. Хочеш – набираєш текст, хочеш – граєш на віртуальному роялі і т.д.

Google не тільки не відстає від конкурентів, а й за своєю звичкою намагається випередити їх концептуально. Компанія розробляє мобільну платформу Tango, завдяки якій смартфон здатний сприймати навколишній простір як людина, тобто «відчувати» об’єкти, оцінювати їх розміри і відстань до них. Уявіть собі: ви приходите в меблевий магазин і, вибираючи меблі, вписуєте її за допомогою смартфона в тривимірну модель своєї квартири. Незрячі люди за допомогою такого пристрою зможуть вільно пересуватися, не побоюючись, що наткнуться на який-небудь предмет або вийдуть на небезпечний простір – смартфон-поводир заздалегідь попередить їх про це.

А в США створили насадку і програму для смартфона, завдяки яким він перетворюється в лабораторію для молекулярної діагностики. Що вже тут казати, наприклад, про такі «дрібниці», як управління за допомогою смартфона безпілотником? Це вже на сьогодні, можна сказати, пройдений етап.

Проте немає межі досконалості, і від виробників смартфонів чекають нових удосконалень, які дозволять збільшити достоїнства й мінімізувати недоліки (а куди ж без них?) цих мобільних пристроїв.

Так, наприклад, на американській виставці CES 2015 була продемонстрована новинка – корейський смартфон LG G Flex 2. Є в Інтернеті і рекламний ролик, де що тільки з ним не роблять. Вірніше, роблять все те, чого раніше зі смартфонами робити було не можна. Наприклад, кладуть під колеса вантажівки, кидають на асфальт з висоти півтора метри, а потім в акваріум з водою – і нічого, працює. Крім того, подряпини на задній поверхні девайсу «самозаживлюються» протягом десяти секунд. І хоча до футуристичної мрії споживача, гнучкого смартфона, йому ще далеко, LG G Flex 2 таки зігнутий у формі дуги – частини кола з радіусом 700 мм.

Ще одна постійна вимога до смартфону – ідентифікація власника. Зрозуміло, що зміст девайсу з таким обсягом інформації має бути недоступним для сторонніх – а адже смартфон, на відміну від того ж ноутбука, неважко втратити або забути, не кажучи вже про те, що його власник може стати жертвою кишенькового злодія. Пароль тут вже навіть не вчорашній, а позавчорашній день. Сьогодні активно розробляється ідентифікація по голосу, відбитку пальця і відображенню сітківки ока власника.

А ізраїльська компанія StoreDot створила в цьому році акумулятор, який дозволяє зарядити смартфон протягом однієї хвилини. Як кажуть самі винахідники, їм вдалося розробити мультифункціональний електрод, одна частина якого дозволяє йому заряджатися дуже швидко, а друга частина – витрачати цей заряд дуже повільно.

До чого дійде розвиток смартфонів в майбутньому – можна тільки гадати. У мінімізації і збільшення функцій теж є свої межі. Одне ясно напевно – кількість їх функцій збільшиться до тих, про які творці перших смартфонів, швидше за все, навіть і не думали. Це ясно, наприклад, за тими функціями, які, як було оголошено цієї весни, будуть підтримуватися на смартфонах з мобільним Windows 10. У їх числі – барометр, альтиметр, датчики показань навколишнього середовища (в тому числі рівень вуглекислого газу і інтенсивність ультрафіолетового випромінювання) і середовища «внутрішньої», аж до газового складу крові.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: