війна

Росія офіційно навіть не підтверджує особи своїх військових, а з родичами вони вже місяць не можуть зв’язатися.

З моменту затримання двох спецназівців Росії – сержанта Олександра Александрова і капітана Євгена Єрофєєва в Луганській області – пройшов вже місяць.

Обом затриманим пред’явлені звинувачення в тероризмі, а суд їх узяв під варту.

На цей момент долі російських військових дещо розійшлися: Александров залишається в госпіталі і має намір співпрацювати зі слідством, Єрофєєв співпрацювати з українськими правоохоронцями відмовляється і переведений у СІЗО.

Тим часом обидва вже протягом місяця не можуть зв’язатися з рідними, а офіційна Москва ніяк не може визначити офіційний статус своїх громадян.

На даний момент у розпорядженні українських правоохоронців і самих російських військових відсутні документи, які підтверджують, що Александров – це Александров, в Єрофєєв – це Єрофєєв, не кажучи вже про їх належність до військової частини 21208.

«На даний момент відсутній контракт, відсутній військовий квиток, відсутнє будь-яке документальне підтвердження, що Александров належить до цієї військової частини», – пояснив нам адвокат Александрова Костянтин Кравчук.

Зараз документальне підтвердження надала тільки так звана “Луганська народна республіка”.

“Це копії наказів про те, що Александров і Єрофєєв поліцаї, а не солдати (поліцаї – це я по-жорсткому сказав) – міліціонери Луганської народної республіки. Надали військові квитки, які підтверджують їх приналежність до військового формування цих луганських народних республік. Більше документів немає”, – додав адвокат.

Російський правозахисник, координатор проекту «Громадянин і армія» Сергій Кривенко направив запит до Міністерства оборони Росії з вимогою підтвердити офіційний статус Александрова і Єрофєєва, проте ніякої реакції військового відомства поки що немає.

Також запити з проханням підтвердити особи Александрова і Єрофєєва направлені в російське консульство, але й там поки мовчать.

Рідні затриманих солдатів теж поки не виходять на зв’язок.

«З дружиною перекинулися повідомленнями тільки раз. Потім вона видалилася з мережі. Вона ще була не впевнена, що це я писав, сумнівалася. Більше зв’язатися ні з ким не вдалося. Всім родичам дзвонили [ми з адвокатом] на всі номери, трубки ніхто не бере», – розповів Александров.

Російський сержант допускає, що до його родичів приїжджали російські спецслужби, “інструктували, якісь вказівки давали”.

Александров дивується, чому російський консул, який приходив до нього один раз, теж не може встановити зв’язок з його рідними.

«Не думаю, що для Російської Федерації реально становить проблему встановити зв’язок з моїми рідними. А виявилося, що це проблема», – додав він.

В інтерв’ю російській газеті Александров повідомив, що має намір зі своїм адвокатом перекваліфікувати статтю обвинувачення з «тероризму» на «диверсійні дії».

За його словами, перебуваючи на Донбасі, він виконував накази свого командування, і тому, як він вважає, в Україні у нього повинен бути статус військовополоненого, а не терориста або найманця.

Росіянин заявив, що під Луганськом, де його затримали українські військові, він ні в кого не стріляв і «злочинних дій не вчиняв, крім того, що незаконно перетнув кордон».

Єрофєєв теж виступає за зміну статті, за якою його звинувачують.

У суді він визнав, що є російським військовослужбовцям та виконував наказ, у зв’язку з чим не бачить підстав для того, щоб судити його за терористичну діяльність.

У бій з українськими військовими, за словами Єрофєєва, російські розвідники вступили випадково, завдання на знищення у них не було.

Адвокат Єрофєєва Оксана Соколовська стверджує, що співробітники СБУ чинять на нього тиск і пропонують політичний притулок в Україні.

“На нього проводиться дуже серйозний тиск з боку органів досудового слідства і з боку працівників СІЗО і всіх інших. Йому пропонують політичний притулок, його родині пропонують політичний притулок”, – стверджує Соколовська.

Також вона додала, що українське слідство пропонує за співпрацю Єрофєєву мінімальний термін покарання.

Александров же стверджує, що про політичний притулок нічого не чув, і йому нічого такого не пропонували.

Також сержант сумнівається, що політичний притулок насправді пропонували і Єрофєєву.

“Там ще незрозуміло, на кого працює адвокат (Соколовська). На Єрофєєва або на якісь інші інтереси … Вона дуже тісно спілкується з російським консулом (Олексієм Грубим), дуже часто з ним бачиться. Так що цілком може бути…”, – зазначив Александров.

Александров допускає, що може подати позов до Міністерства оборони Росії, щоб підтвердити, що він є чинним військовослужбовцям.

«Не думаю, що складе труднощі довести, що я є військовослужбовцем. Можна відправити запити, дістати підтверджуючі документи…», – говорить спецназівець.

Однак експерти не бачать перспектив у такому позові. Якщо мова йде про російський суді, його перспективи нульові. Я не виключаю, що перед відправкою вони всі писали рапорти про звільнення, щоб гарантувати відсутність будь-яких претензій. Мова все-таки йде про бійців спецназу, у яких в збройних силах зовсім інші права та обов’язки. І вже точно зараз у його особовій справі лежить і рапорт на звільнення, написаний ним чи не написаний, на якому стоїть резолюція командира частини. І, звичайно ж, наш справедливий суд сприйме всі ці папери як справжні, – Олександр Гольц, військовий аналітик.

Експерт зазначає, що історія з Александровим і Єрофєєвим далеко не перша, коли російське військове відомство відмовляється від своїх солдатів, які беруть участь у секретних операціях, і подібних випадків було дуже багато.

На думку Гольця, коли люди йдуть служити в частини спецназу і погоджуються брати участь у неоголошених війнах, вони повинні усвідомлювати ризик власних дій.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: