Посада голови Одеської облдержадміністрації – власна ініціатива Михайла Саакашвілі

Посада голови Одеської облдержадміністрації – власна ініціатива Михайла Саакашвілі. Ні від Петра Порошенка, ні від Арсенія Яценюка таких пропозицій не надходило. Раніше у нього був вибір між посадою віце-прем’єра чи голови Антикорупційного бюро. Але обидва варіанти Саакашвілі відхилив.

Відмовився з тієї простої причини, що раніше пов’язував свою діяльність з партією Єдиний національний рух, розглядав себе як грузинського політика, мав намір повернутися на батьківщину. Але порушення кримінальних справ і передача його даних в Інтерпол, очевидно, переконали Саакашвілі в тому, що краще пов’язувати майбутнє з Україною. Чому він погодився на невисокий, за його мірками, пост?

По-перше, Саакашвілі потрібен успішний кейс, який простіше реалізувати в рамках однієї конкретної області, ніж на посаді віце-прем’єра чи голови Антикорупційного бюро, коли стоїть нереальне завдання – побороти корупцію в Україні.

Саакашвілі можна назвати емоційним політиком, але навряд чи дурним або необачним. Такі на Кавказі успіху не домагаються. Тому він розумів: побороти гідру корупції в Україні практично неможливо, і кожен, хто за це візьметься, стане або трупом, або ще одною багатою людиною.

Оскільки ні вмирати, ні ставати корупціонером в його плани не входило, він вирішив зосередитися на роботі в Одеській області.

Між Грузією на момент приходу Саакашвілі до влади і Одесою багато спільного. Це два причорноморських регіони, де заправляють старі еліти, які не пускають новачків, і де відсутні соціальні ліфти. Такою була Грузія до революції троянд. Крім того, це багатонаціональні регіони зі специфічною культурою бізнесу, і грузини, і одесити – природжені бізнесмени. До того ж – з південним темпераментом. Ментально цей регіон підходить Саакашвілі найкраще.

Тут він спробує зробити кілька вітрин туристичної України з урахуванням наявних ресурсів. Саакашвілі не стане обтяжувати і реалізує ті успішні моделі, які вже застосовував у себе на батьківщині. Підняти всю область йому не під силу, тому він сконцентрується на ключових точках. Імовірно – на самій Одесі, ринку 7-й кілометр, Одеський припортовий завод і, можливо, Вилкове – української Венеції.

Цю посаду грузинський екс-президент, очевидно, розглядає в якості трампліну для кар’єрного росту в Києві. Його цікавить прем’єрство або одне з міністерств. У кожному разі губернаторство – не рівень екс-глави країни. Чому Порошенко вирішив призначити в Одесу саме Саакашвілі?

Президенту потрібно було послабити в регіоні вплив Ігоря Коломойського, відповідно, прибрати з позиції губернатора Ігоря Палицю. Поштовхом послужив епізод, коли за допомогою ТБ олігарх почав цькувати президента, причому незаслужено. Крім того, Коломойський вкрай нахабно повівся на засіданні акціонерів Укрнафти – привіз туди озброєних людей і образив міністра економіки. Президент відповів у тонкій манері: перечекав кілька днів і провів відповідну ротацію. Палицю при бажанні він міг прибрати і раніше.

Саакашвілі ж створив свою успішну історію на тому, що поборов злодіїв у законі і вигнав олігархів. Одеса, як відомо, – кримінальний регіон. У цьому місці інтереси колишнього президента Грузії та чинного президента України збіглися.

Однак головним суперником Саакашвілі буде не Коломойський, а колишній регіонал, нині – позафракційний депутат Сергій Ківалов. Міхо заходить в регіон, де є реальний губернатор – Ківалов і формальний губернатор – Палиця, який з ківаловщиною ніяк не боровся. Це той випадок, коли Болівар двох не винесе: або залишиться Ківалов, а Саакашвілі безславно виїде, або навпаки.

Саакашвілі слід бути обережним, особливо напередодні місцевих виборів. Він гедоніст, любить клуби та розваги. Одеса – місто, який обіцяє безліч спокус для багатих чоловіків. Політику краще утриматися від появи на публіці в компанії красивих одеситок, його опоненти не упустять можливості показати політика в непристойній компанії і неналежному вигляді.

Міхо – хлопець нетривіальний, тому привнесе в українське життя ще більше шоу і піару. Ми зможемо в прямому ефірі спостерігати за арештами місцевих митників, силовиків, чиновників. Саакашвілі буде ходити по пляжах, спілкуватися з одеситами, намагаючись закохати в себе городян.

Фактично Одеса стане літньою політичною столицею України, а сам Саакашвілі – головною телезіркою спекотного сезону. На його фоні програють багато політиків-популістів. Так що це найсильніше кадрове рішення президента за останні півроку.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: