інтернет-магазини

Як працювати інтернет-магазину, якщо товар покупцеві доставляє кур’єрська служба і гроші отримує кур’єр? Роз’яснення з нормами закону, що стосуються інтернет-магазинів дав заступник начальника відділу РРО департаменту податково-митного аудиту ДФС України Станіслав Кубрін.

Починаючи з 1 липня 2015 інтернет-магазини, суб’єкти підприємницької діяльності 3-ї групи, а з 01.01.2016 та інтернет-магазини 2-ї групи, що здійснюють розрахунки у готівковій або безготівковій формі, повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій та видавати покупцеві розрахунковий документ.

Закон України про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі визначає дві умови використання касового апарату: розрахункова операція і місце проведення операцій. Розрахункова операція – це отримання готівки. Місце проведення операцій – це місце, де безпосередньо відбувається перехід права власності на товар (магазин, кур’єр). Якщо місце проведення розрахунків встановити не можна, касовий апарат не потрібен. Наприклад, покупка програмного забезпечення онлайн з безготівковою оплатою. У всіх інших випадках має бути виданий касовий чек.

Як працювати інтернет-магазину, якщо товар покупцеві доставляє кур’єрська служба і гроші отримує кур’єр? Продавець укладає договір про матеріальну відповідальність з кур’єрською службою і передає чек разом з товаром кур’єру. При цьому кур’єр повинен надати покупцю і чек за свої послуги, якщо їх оплачує покупець. Якщо клієнт, наприклад, передумав і не заплатив за товар, то оформляється повернення товару продавцю. Якщо оплата інтернет-магазину відбувається за допомогою накладеного платежу, то право власності на товар переходить до кур’єрській службі і вона видає чек.

Установка РРО складається з наступних етапів:

1) вибір і придбання РРО, займає від 2 до 60 днів (залежить від наявності та вибору);

2) підписання договору з центром сервісного обслуговування – до 5 днів. Зі списком виробників РРО, сертифікованих податкової, можна ознайомитися на сайті;

3) реєстрація РРО в Державній фіскальній службі (до 14 днів);

4) фіскалізація і введення в експлуатацію (1 день).

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: