прихватизація

Спеціальний комітет, що представляє комерційних зовнішніх кредиторів України, готовий до переговорів з Міністерством фінансів про реструктуризацію зовнішніх зобов’язань країни і бачить перешкоди в категоричності міністерства, повідомляється в листі комітету.

“Міністр Наталія Яресько протягом місяця наполягала на прийнятті комітетом узгодженого з Міжнародним валютним фондом (МВФ) рішення. Ми глибоко стурбовані такою позицією міністра, яка не в інтересах України. Ми готові і бажаємо почати переговори в будь-який час”, – відповів комітет на останні заяви Н.Яресько в пресі.

Як повідомлялося, Мінфін за підсумками телефонних переговорів зі спеціальним комітетом 5 червня повідомив про відсутність у сторін єдиного бачення реструктуризації зовнішнього боргу України.

За даними відомства, пропозиція комітету, що полягає в перекладанні їх вимог на рахунки Національного банку України, неприйнятно, оскільки це передбачає використання для сплати за боргами резервів Національного банку, що є явним порушенням законодавства України, і в цілому суперечить найкращим практикам центральних банків.

У свою чергу Мінфін наполягає на розподілі між кредиторами боргового тягаря, яке відповідало б цілям діючої програми розширеного фінансування МВФ і попереджає, що може призупинити обслуговування єврооблігацій, якщо приватні кредитори не проявлять готовність до досягнення угоди про реструктуризацію цінних паперів.

Наступні великі виплати за облігаціями чекають Україну у вересні, проте наступного тижня вона повинна погасити купони за двома випусками.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: