ДТП

Це може трапитися з кожним: ваш автомобіль зіткнеться з чимось і, або сам отримає пошкодження, або завдасть пошкодження комусь іншому. Особливість цієї неприємної події в тому, що кожна дрібниця в перші хвилини після нього може мати серйозні наслідки.

Майте на увазі: під ДТП мається на увазі будь-який інцидент, що стосується пошкодження транспортного засобу або людей під час руху. Навіть якщо ви здавали задом і зачепили стовпчик воріт на власній дачі, навіть якщо ви ненароком розчавили колесом залатаний м’ячик сусідського хлопчика, не кажучи вже про зіткнення з автомобілями, деревами, стовпами та іншими об’єктами дорожньої інфраструктури. Ми нагадуємо про це тому, що згідно ПДР за певних умов ви можете бути покарані, якщо залишили місце навіть самої незначної події. Власне, саме при незначних аваріях – без потерпілих і великої матеріальної шкоди – ми сьогодні і поговоримо.

1. Не залишати керування автомобілем, розуміючи, що відбувається щось нештатне – удар, поштовх, бічний зсув.

Найчастіше найважчі наслідки ДТП і для машини, і для людей викликає вторинний удар, тобто коли автомобіль після першого зіткнення продовжує рух, вже неконтрольований, і вдаряється об щось ще раз, падає з моста, вилітає на автобусну зупинку або сам опиняється на шляху інших машин, які знову наносять йому ушкодження. Тому водієві важливо не розгубитися, не закрити очі і не кинути кермо після перших ознак аварії, а продовжувати керувати машиною і забезпечити її негайну і безпечну зупинку.

2. Включити аварійну сигналізацію і не поспішаючи вийти з машини.

Неприємність вже відбулася, і ви вже приголомшені нею, вам хочеться негайно вискочити назовні, щоб розібратися з причинами і вивчити ушкодження. Але водіям, що їдуть поруч ще нічого не відомо про ДТП. І вони, як ні в чому не бувало продовжують рухатися з колишньою швидкістю, не знаючи, що проїжджа частина попереду обмежена, і не чекають вашої появи на ній. Щоб не влаштувати ще одну аварію, потрібно не поспішаючи відкривати двері і виходити, переконавшись, що інші автомобілісти зможуть вас об’їхати. Намагайтеся не вступати в дискусії з іншими учасниками ДТП.

3. Виставити знак аварійної зупинки

Знак-трикутник або миготливий червоний ліхтар вбереже аварійні автомобілі, що стоять на дорозі і їх власників від наїзду іншими машинами. Особливо, якщо видимість на місці ДТП обмежена. Правила дорожнього руху наказують ставити знак на відстані, що забезпечує безпеку дорожнього руху, але не ближче 20 метрів до транспортного засобу в населених пунктах і 40 метрів поза ними.

4. З’ясувати, чи не постраждали люди, і які пошкодження автомобілів.

Це принципове питання. Від нього залежить, чи потрібна «швидка», евакуатор, а головне – чи потрібна ДАІ на місці аварії. Якщо потерпілих немає і збиток, нанесений техніці, невеликий (до 25 тис. грн.), можна обійтися без виклику автоінспекції, оформивши європротокол. А потім вирушити у відділення міліції (пост ДАІ) всім учасникам ДТП і там його зареєструвати. Але це можливо, тільки якщо немає збитку третім особам, і всі сторони ДТП досягли консенсусу в оцінці подій. Перед відбуттям з місця аварії потрібно скласти її схему, скріплену підписами учасників. Іноді має сенс відмовитися від повідомлення і в страхову компанію. Це важливо, якщо збиток автомобілю порівняємо з франшизою. Краще не псувати свою репутацію в очах страховиків, щоб при покупці поліса в наступному році не платити за нього більше.

5. Прийняти рішення про статус ДТП

Один з ключових моментів – чи повідомляти в ДАІ і в страхову компанію про аварію? Постарайтеся абстрагуватися від навколишнього і ще раз спокійно все зважити – враховуючи, природньо, і думку іншої сторони. Від цього рішення залежатимуть ваші подальші дії з оформлення події.

6. Повідомити в свою страхову компанію.

Якщо збиток не копійчаний, однозначно варто звертатися до страховиків по телефону, вказаному в полісі. Диспетчер хорошої страхової компанії відразу дасть вам поради і, можливо, надішле на місце аварійного комісара, який проконтролює, щоб подальший розвиток подій не обернувся проти вас.

7. Повідомити про подію в міліцію.

Приїзд міліції на місце події крім іншого може зіграти вам на руку, якщо представники іншої сторони ДТП скандалять, поводяться агресивно, погрожують, вимагають розрахуватися за шкоду на місці і т.п. Не виключено, що прибулі даішники випишуть вам штраф або вилучать права. І будьте готові, що очікування міліції може затягнутися. Але аварія – подія неординарна, і поспішати тут не варто.

8. Заповнити європротокол.

Якщо сторони вирішили розійтися цивілізовано, заповнюйте європротокол без помилок. У цьому вам допоможе інструкція щодо його заповнення (видається разом з полісом) або оператор гарячої лінії страхової компанії. Природно, у всіх «сторін-підписантів» повинні бути на руках діючі поліси автоцивілки. Обміняйтеся номерами телефонів з іншими учасниками ДТП.

9. Залишити все на своїх місцях.

В очікуванні прибуття ДАІ або аварійного комісара прослідкуйте, щоб всі автомобілі, що беруть участь в ДТП, залишалися на своїх місцях. Це ж стосується предметів, що мають відношення до аварії. Наприклад: скалки фар та інші частини машин, обсипана з крил земля допоможе згодом точно встановити точку зіткнення. Місце їхнього розташування на дорозі можна помітити. Сліди коліс на асфальті і узбіччі слід захистити підручними матеріалами.

10. Обережно з ліками!

До офіційного медобстеження на предмет алкогольного або наркотичного сп’яніння не вживайте препаратів – наприклад, заспокійливих, які іноді містять заборонені для водіїв речовини, інакше вас можуть звинуватити в управлінні транспортним засобом в нетверезому стані.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: