борги України

Міністр фінансів України Наталія Яресько дала зрозуміти, що переговори з кредиторами про реструктуризацію боргу знаходиться на шляху досягнення угоди.

Як повідомляється, радники Мінфіну, які не зібралися з комітетом кредиторів близько місяця, планують зустріч у Лондоні на наступному тижні.

Таке рішення було прийнято після того, як група кредиторів на чолі з Franklin Templeton розкрила своє членство в понеділок, повідомила Яресько.

У понеділок збираються зустрітися компанії Lazard Ltd. і Blackstone Group International Partners LLP, яка представляє комітет кредиторів у переговорах.

“Радники планують графік зустрічей прямо зараз і сподіваються запланувати пряму зустріч відразу після цього”, – сказала Яресько.

BlackRock Inc., власник українських облігацій, який не входить до комітету кредиторів, заявив, що інвестори не повинні виключати скорочення боргу, якщо вони не хочуть повернутися до переговорів у наступному році.

Також міністр зазначила, що “тон” спілкування між сторонами пом’якшав, оскільки на цьому тижні група кредиторів розкрила імена трьох інших учасників – BTG Pactual Europe LLP, TCW Investment Management Co. і T. Rowe Price Associates Inc.

“Тепер, коли імена групи кредиторів були оприлюднені, що означає подолання нами бар’єру і те, що переговори можуть початися належним чином”, – сказала Яресько.

Нагадаємо, після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування EFF для України на 17,5 млрд доларів Мінфін з 13 березня почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу.

Уряд також включив в реструктуризацію єврооблігації Києва, державних Ощадбанку та Укрексімбанку (Київ), “Укрзалізниці”, однак вказані позичальники будуть вести консультації з кредиторами з приводу умов реструктуризації їх позик як окремі юридичні особи.

Мінфін України наполягає на необхідності досягти угоди про реструктуризацію в червні – до першого перегляду програми МВФ, однак експерти прогнозують, що успіхом буде реструктуризація боргу і на початку осені цього року, а її затягування не приведе до припинення фінансування за програмою EFF.

Як відомо, 19 травня Верховна Рада дозволила уряду призупинити виплати за деякими зовнішніми зобов‘язаннями державних та гарантованого державою боргів України.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: